Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

7 kroků, jak zredukovat vlhkost ve vaší garáži

Otvorená dvojgaráž
Publikované 08.12.2022 10:00

Ať už máte zděnou, betonovou nebo montovanou plechovou garáž, problém s vlhkostí se může týkat každé z nich. Trpí tím vaše auto, které podléhá korozi, ale také vaše zdraví, protože vlhkost je úrodnou půdou pro plísně. Lámete si hlavu nad tím, jak odstranit vlhkost z garáže? Zjistěte, co ji způsobuje a jakými kroky se jí zbavit.

Jak vzniká vlhkost v garáži

Vlhký vzduch může způsobit vaší garáži značné problémy. Zejména na podzim a v zimě. Vlhkost nezpůsobují pouze klimatické podmínky, ale například i špatné těsnění střechy a její zatékání či parkování zasněženého auta v garáži a následné tání sněhu. Při nedostatečné ventilaci dochází ke kondenzaci vody. Vlhký vzduch se setkává se studeným povrchem zdí, a tak se na nich kumulují kapky vody. Jak tomu předejít?

7 kroků, jak se zbavíte vlhkosti

  1. Zajistěte dostatečné větrání. Ten nejzákladnější krok je ventilace, která pomáhá udržovat rovnováhu mezi vzduchem venku a uvnitř. V tomto směru pomáhá i větší okno. V některých extrémních případech se k odvětrání využívají dodatečná ventilační zařízení.
  1. Nainstalujte paropropustnou fólii pod střechu. Odvádí vlhkost, která se dostává do garáže přes střešní krytinu, a chrání její vnitřní prostory.
  1. Využijte speciální podlahový nátěr. Izolace garáže začíná již při budování základů. Podlahový nátěr zabraňuje pronikání vlhkosti zespodu.
  1. Zateplete garáž, případně ji vyhřívejte během chladných měsíců. Suchý teplý vzduch odstraní zbytečnou vlhkost. Samozřejmě stačí v rozumné míře. Dejte si však pozor, aby váš elektrický ohřívač nevypouštěl do vzduchu vodní páru. Dosáhli byste opačného efektu.
  1. Umístěte do vaší garáže odvlhčovač. Může účinně minimalizovat potenciální problémy s kondenzací. Nezapomeňte pravidelně vyprazdňovat vodu z nádrže spotřebiče nebo připojte odtokovou hadici, která vyústí ven z garáže.
  1. Vysušte auto vždy před zaparkováním. Ať už jste ho myli doma na zahradě, nebo jen zapadlo sněhem, když jste byli v práci, osušte jej dříve, než jej zaparkujete dovnitř.
  1. Uklízejte v garáži, dokud nebude pozdě. Někdy o problémech s plísní ani nemusíte vědět, dokud vám už nezpůsobuje zdravotní problémy. Nepořádek a hromady krabic vyhovují množícím se plísním, které nevidíte.

Rozhodně nepodceňujte vlhkost v garáži. Zhoršuje alergie a oslabuje imunitní systém. Způsobuje bolesti hlavy, nevolnost či potíže s dýcháním.

Všechny naše montované garáže jsou navrženy tak, aby dostatečně ventilovaly vnitřek stavby. Případně vám umíme pomoci a poradit i v dalších krocích. Každopádně posledně uvedené rady jsou pouze na vás a vašem odhodlání zbavit se přebytečné vlhkosti v garáži.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON