Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Připravte si svépomocí podklad pod přístřešek za jeden víkend

Betónová platňa ako podklad pod záhradný domček
Publikované 12.05.2022 10:00

Chybí vám ve vaší garáži místo k parkování? Rozhodli jste se proto dobudovat k ní přístřešek. A přestože ten nechrání váš vůz tak neprůstřelně jako garáž, určitě je bezpečnější parkovat pod střechou. Díky výplním jedné či dvou stěn dokonce zamezíte dosahu nehostinných povětrnostních podmínek. Kde začít? Doslova od základů.

Zhotovení podkladu pro takovou stavbu není tak náročné, jak se může na první pohled zdát. Stihnete to za jeden víkend, pokud máte dostupný materiál. Pojďte se podívat na náš jednoduchý návod, který vám pomůže ušetřit čas a peníze. Stejné zásady a podobný postup můžete využít i při tvorbě podkladu pod montovanou garáž nebo zahradní domek.

Spokojný zákazníci s montážnikom pod prístreškom

K tomu, aby byly základy opravdu pevné, musíte dodržet několik zásad:

  1. Ujistěte se, že podklad je opravdu vodorovně položen pomocí vodováhy.
  2. Zajistěte, aby byl podklad na každé straně širší alespoň o 5 cm než samotná stavba, v tomto případě přístřešek.
  3. Pracujte raději pomaleji, ale precizně. Přesto vám postačí jen jeden víkend.

Zásady práce jsme si ujasnili, pojďme se tedy společně podívat, jak vlastně na to.

Jaký materiál použít? To závisí na vašich požadavcích a financí. Máte několik možností. Nejlevnější jsou betonové tvárnice po obvodu přístřešku. Pro krásnější efekt je můžete doplnit zámkovou dlažbou. Náročnějším však doporučujeme betonový věnec po obvodu přístřešku nebo betonovou desku, která pokryje celou plochu.

1. Výběr a tvorba prostoru v pátek večer

Začněte výběrem místa, kde bude váš montovaný přístřešek stát. Pokud se rozhodnete pro prostor u garáže, vznikne vám rovnou stěna navíc. Přístřešek však můžete postavit prakticky kdekoliv, kde můžete vyrovnat podklad. Samozřejmě, stavba musí být (jako v případě domku či garáže) umístěna nejméně 2 m od společných hranic pozemků s vašimi sousedy, popřípadě vzdálenost od plotu prokonzultujte na vašem stavebním úřadě.

Plánovanie projektu

Vyznačte si toto místo po celém obvodu např. provázkem. K ukotvení vám poslouží dřevěné kolíky. Pro vyhrazení prostoru vykopejte alespoň 20 cm hlubokou základovou jámu. Pokud jste se rozhodli pro betonový věnec, stačí vám vykopat „příkop“ po obvodu stavby. Do ní zítra zabudujete podklad.

2. Uložení materiálu v sobotu

Čím dříve vstanete, tím dříve odpočíváte. :) U každé vrstvy podkladu se ale ujistěte, že jste dosáhli rovnou plochu. Nejprve naneste vrstvu štěrku minimálně 10 cm. Důkladně ji udupejte nohama nebo zatlačte půjčeným strojem. Na ni můžete aplikovat kari síť, aby základy vydržely i větší zátěž, jelikož zde plánujete parkovat své auto.

Podklad pod garáž - betónové pätky pod asfaltom

Vrchní vrstvu tvoří samozřejmě čerstvý beton. Pro podklad pod přístřešek doporučujeme tloušťku plotny či betonového věnce alespoň 12-15 cm. Proč? Při stavbě přístřešku potřebujeme navrtat ocelové kotvy a nechceme, aby váš beton popraskal. Opakujeme se, ale vodorovnost základů je i v tomto kroku TOP priorita. Po nanesení betonu je čas na… pivo, protože to ještě chvilku potrvá, než vyzraje.

Podklad pod garáž - betónové pätky pod asfaltom

3. Zrání betonu a nedělní relax

V neděli mnozí odpočívají a totéž radíme i vám. Ačkoliv máte podklad hotový, opravdu pevným se klasický beton stává až po 28 dnech. Zajímavým faktem je, že zhruba do týdne nabývá beton při optimálních podmínkách až 80% této pevnosti. Takže pokud jste netrpělivý, můžete začít stavět i dříve, ale naplno zatěžovat betonovou desku vám řadíme až po měsíci od vylití betonu.

Prístrešok GARDEON pre jedno auto

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON