Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Praktické tipy a recepty pro perfektní grilovačku

Přátelé se baví a společně grilují připravené speciality.
Publikované 13.06.2024 10:00

Léto přináší mnohé příležitosti ke grilování v kruhu přátel. Pokud je chcete překvapit, díky těmto radám se z vás stane opravdový gril mistr.

Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit, která spojuje rodinu a přátele kolem společného stolu. Je to nejen způsob přípravy jídla, ale také společenská událost, kde se setkáváme, abychom si užili dobré jídlo a příjemnou atmosféru. Grilování přináší jedinečnou chuť a vůni, které nelze dosáhnout jinými metodami vaření. V tomto článku se ponoříme do světa grilování, prozkoumáme jeho historii, přípravu, techniky a oblíbené recepty, abychom vám pomohli stát se mistrem grilování.

Historie grilování

Když se řekne grilování, mnohým z nás se vybaví vzpomínky na letní pikniky a rodinné oslavy. Ovšem víte, že tato oblíbená činnost má kořeny hluboko v historii? Od doby kamenné, přes středověké hostiny až po moderní grilovačky, grilování ušlo dlouhou cestu a každá kultura mu přidala svůj vlastní šmrnc. Pojďme se podívat na to, jak se tento způsob přípravy jídla vyvíjel a stal se součástí našich životů.

Jak jsme zmiňovali, grilování má v historii hluboké kořeny. Úprava jídla nad otevřeným ohněm je známa již z doby kamenné, kdy naši předkové objevili, že teplo z ohně může přeměnit syrové maso na chutné a lehce stravitelné jídlo. V průběhu staletí se techniky grilování vyvíjely a přizpůsobovaly kulturním a geografickým podmínkám.

Ve Střední Americe používali Mayové a Aztékové tradiční metody grilování pro přípravu jídel jako je barbacoa, což je předchůdce dnešního barbecue. Ve středověké Evropě bylo grilování populární mezi rytíři, kteří si na ohni připravovali maso během dlouhých vojenských tažení. V Asii se vyvinuly specifické techniky grilování, jako například japonské yakitori či korejské bulgogi.

Dnes je grilování globálním fenoménem, ​​který má své jedinečné variace v různých koutech světa. Od amerického barbecue, přes argentinskou asado až po turecký kebab – každá kultura přináší do grilování své vlastní chutě a tradice.

Příprava na grilování

Příprava na grilování je stejně důležitá jako již samotné vaření, respektive pečení. Zpravidla začínáme výběrem grilu. Vybrat ten správný je téměř jako vybrat si auto – každý má jiné preference. Grily na uhlí pro puristy, plynové grily pro ty, co chtějí pohodlí, a elektrické grily pro městské grilmistry. Když už máte vybraného svého vítěze, nesmíte zapomenout ani na nářadí! Bez správného vybavení vám to dobře nepůjde. Podívejme se spolu blíže na vše, co budete potřebovat.

Výběr správného grilu

Existuje několik základních druhů grilů. Při jejich výběru musíte zohlednit nejen chuť jídel na nich připravených, ale také zda jsou vhodné na místo, kde je budete využívat a samozřejmě váš rozpočet.

Gril na uhlí: Grily na uhlí jsou oblíbené pro svou schopnost dosáhnout vysokých teplot a dodat jídlu charakteristickou uzenou chuť. Jsou však náročnější na čištění a vyžadují více času na přípravu.

Vhodné jsou zejména na zahrady a dvory, tedy do větších venkovních prostor, kde není problém s kouřem.

Naopak, pokud uvažujete nad tímto typem grilu na balkoně či terase v obytném domě, promyslete si to. Grily na dřevěné uhlí totiž produkují hodně kouře, což může být problémem pro sousedy a může vést k porušování předpisů o požární bezpečnosti.

Plynový gril: Plynové grily jsou pohodlné a rychlé k použití. Nabízejí jednoduchou regulaci teploty a jsou méně náročné na údržbu. Nevytvářejí však tak intenzivní uzenou chuť jako grily na uhlí a většinou jsou i dražší.

Plynové grily jsou velmi všestranné a vhodné pro větší venkovní prostory. Jsou rychlé na zahřátí, snadno se ovládají a produkují méně kouře než grily na uhlí. Pokud máte dostatečně velký a dobře větraný balkon, plynový gril může být vhodnou volbou, nicméně je třeba zkontrolovat místní předpisy a pravidla bytového domu.

Pro malé balkony a vnitřní prostory tento typ nedoporučujeme.

Elektrický gril: Elektrické grily jsou vhodné pro malé venkovní prostory jako balkony a terasy, kde jsou omezené možnosti větrání. Jsou také bezpečné pro použití v interiérech, neboť neprodukují kouř ani plameny. Jsou tedy dobrou volbou pro obyvatele města, kteří chtějí grilovat v pohodlí svého domova bez obav z kouře nebo ohně.

Přestože jsou elektrické grily praktické, nemají tak vysokou výkonnost jako plynové grily nebo grily na uhlí, což může být limitující pro velké venkovní grilovačky.

Přenosné grily: Zvláštní kategorií, která zahrnuje všechny zmíněné typy, jsou přenosné grily. Jsou skvělé pro kempování a pikniky, kde potřebujete něco lehkého a snadno přenosného.

V závislosti na typu mohou být vhodnou alternativou pro malé prostory, kde je omezený prostor, ale nedoporučujeme je na velké oslavy, protože mají obvykle menší kapacitu a výkonnost, takže nemusí stíhat nasytit větší skupinu lidí.

Potřebné nářadí a příslušenství

Kromě vhodného grilu je důležité mít po ruce také správné nářadí a příslušenství. Podívejme se, na některé základní pomůcky, které byste si měli pořídit:

Kleště: Grilovací kleště zajisté oceníte při otáčení a přemisťování jídla na grilu.

Špachtle: Kvalitní špachtle je ideální pomůcka pro přípravu hamburgerů a ryb.

Štětec na marinádu: Některé potraviny je lepší potírat marinádou, než je v ní nechat namočené. Proto budete potřebovat také štětec pro snadné nanášení omáček a marinád.

Teploměr na maso: Chcete-li se ujistit, že maso je správně připraveno, určitě nezapomeňte na teploměr na maso. Vyhnete se tak přesušeným či nedovařeným kouskům masa.

Kartáček na čištění grilu: Je důležité udržovat gril čistý a připravený k dalšímu použití. Při této činnosti zajisté oceníte kvalitní kartáč.

Tipy na bezpečnost při grilování

Při grilování je prvořadá bezpečnost, až po ní následuje zábava a dobré jídlo. Abyste zabezpečili plynulý chod vaší grilovací párty a bezpečnost vašich hostů či prostor, máme pro vás několik tipů:

– Vždy grilujte na dobře větraném místě, daleko od hořlavých materiálů.

– Nikdy nenechávejte gril bez dozoru, zvláště jsou-li v okolí děti nebo zvířata.

– Používejte rukavice ke grilování, abyste předešli popáleninám.

– Dbejte na správné hašení uhlí nebo plynu po dokončení grilování.

– Pro případ požáru mějte připravený vhodný hasicí přístroj.

Výběr a příprava jídla

Grilování začíná ještě předtím, než se rozhoří uhlí. Vybrat kvalitní maso a čerstvou zeleninu je základem úspěchu. Ale to není všechno! Marinády a omáčky jsou kouzly, pomocí kterých změníte i obyčejné jídlo na kulinářský zážitek. V následujících řádcích vám odhalíme tajemství, jak připravit jídlo, které ohromí každého hosta.

Jak vybrat kvalitní maso a jiné suroviny

Výběr kvalitních surovin je základem úspěšného grilování. Chcete-li to nejlepší maso, vždy dbejte na:

Čerstvost: Vybírejte maso, které je čerstvé a má dobrou barvu. Vyhněte se masu, které má nepřirozený zápach nebo je vysušené.

Mramorování: Maso s jemným mramorováním (tenké proužky tuku v mase) je chutnější a šťavnatější.

Tloušťku: Pro rovnoměrné grilování vybírejte kousky masa s rovnoměrnou tloušťkou.

Původ: Pokud vám to rozpočet dovoluje, snažte se kupovat maso z ověřených bio farem. Rozdíl v chuti pocítí každý váš host.

Nesmíme zapomínat ani na přílohy či hlavní jídla neživočišného původu. U zeleniny a ovoce dívejte zejména na:

Sezónnost: Sezónní suroviny mají vždy lepší chuť a jsou čerstvější. Příprava sezónního menu je polovinou úspěšné grilovačky.

Čerstvost: Nejen u masa je třeba dbát na čerstvost. Zeleninu a ovoce vybírejte vždy zralou, pevnou a bez poškození.

Marinády, omáčky a kořenové směsi

Marinády, omáčky a kořenové směsi dodávají jídlu chuť a pomáhají zjemnit maso. Zde jsou základní tipy pro jejich přípravu.

Marinády

Marinády jsou tekuté směsi, které přidávají měkkost a chuť masu. Marinování může trvat od několika minut po několik hodin, v závislosti na druhu masa a požadovaném výsledku. Zde jsou některé oblíbené typy marinád:

Klasická BBQ marináda

Ingredience: Kečup, jablečný ocet, hnědý cukr, worcesterová omáčka, česnekový prášek, cibulový prášek, uzená paprika, pepř.

Použití: Hovězí maso, vepřová žebra, kuřecí maso.

Tip: Marinujte maso alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, pro intenzivnější chuť.

Teriyaki marináda

Ingredience: Sójová omáčka, mirin (sladké rýžové víno), hnědý cukr, zázvor, česnek.

Použití: Kuřecí prsa, losos, tofu.

Tip: Marinujte ryby jen krátce (30 minut až 1 hodinu), aby příliš nenasákly solí.

Medovo-hořčičná marináda

Ingredience: Dijonská hořčice, med, olivový olej, citrónová šťáva, česnek, rozmarýn.

Použití: Kuřecí stehna, vepřové kotlety, zelenina.

Tip: Tato marináda se hodí na maso, které budete grilovat při střední teplotě, aby se med nespálil.

Suché kořenící směsi

Jedná se o suché směsi koření, které se vtírají do masa před grilováním. Dodávají jídlu výraznou chuť a pomáhají vytvořit křupavou kůrku.

Klasická BBQ směs

Ingredience: Paprika, hnědý cukr, černý pepř, chilli prášek, česnekový prášek, cibulový prášek, sůl.

Použití: Vepřová žebra, kuřecí křídla, hovězí steaky, živáňská.

Tip: Nechte směs na mase alespoň 30 minut před grilováním, aby se koření vstřebalo.

Tex-Mex směs

Ingredience: Čili prášek, kmín, paprika, oregano, pepř, kajenský pepř, česnekový prášek, sůl.

Použití: Kuřecí prsa, hovězí flank steak, vepřové kotlety.

Tip: Používejte na jídla, která chcete připravit s mexickým nádechem, například fajitas.

Středomořská směs

Ingredience: Sušený tymián, oregano, rozmarýn, pepř, citrónová kůra, česnekový prášek, sůl.

Použití: Jehněčí kotlety, kuřecí prsa, ryby.

Tip: Tato směs je skvělá na bílé maso a ryby, které chcete připravit snadno a chutně.

Omáčky

Omáčky mohou být podávány jako příloha k hotovému jídlu nebo se mohou použít během grilování k dodání dodatečné chuti.

Klasická BBQ omáčka

Ingredience: Kečup, jablečný ocet, hnědý cukr, worcesterová omáčka, česnekový prášek, cibulový prášek, tekutý kouř.

Použití: Vepřová žebra, kuřecí křídla, hovězí maso.

Tip: Omáčku přidávejte na maso v posledních 10-15 minutách grilování, aby se cukr v omáčce nespálil.

Chimichurri omáčka

Ingredience: Čerstvá petrželka, koriandr, česnek, červený vinný ocet, olivový olej, červené chilli vločky, sůl.

Použití: Hovězí steak, kuřecí prsa, ryby.

Tip: Používejte jako marinádu nebo omáčku k podávání, tato omáčka dodá vašemu jídlu svěží a pikantní chuť.

Satay omáčka (arašídová)

Ingredience: Arašídové máslo, kokosové mléko, sójová omáčka, hnědý cukr, limetková šťáva, česnek, zázvor.

Použití: Kuřecí špízy, hovězí satay, tofu.

Tip: Skvělá omáčka pro marinování i jako dip, oblíbená v asijské kuchyni.

Kombinace pro speciální chutě

Asijská marináda s BBQ směsí

Marinujte maso v sójové omáčce, zázvoru a česneku, poté ho potřete klasickou BBQ směsí. Skvělé pro kuřecí stehna nebo vepřová žebra.

Medovo-hořčičná marináda se středomořskou směsí

Marinujte kuřecí prsa v medovo-hořčičné směsi a poté je potřete středomořskou směsí. Ideální pro lehké a chutné jídlo.

Techniky grilování

Pokud si myslíte, že grilování je jen o tom hodit maso na gril, jste na velkém omylu. Správná technika je klíčem k dokonalému výsledku. Přímé či nepřímé grilování, správné teploty a časy pečení – to jsou faktory, které rozhodují o tom, jestli bude vaše jídlo šťavnaté nebo suché. Pojďme se podívat na různé techniky, které vám pomohou dosáhnout mistrovské úrovně v grilování.

Přímé vs. nepřímé grilování

Přímé grilování

Při přímém grilování je jídlo umístěno přímo nad plamenem nebo horkým uhlím. Ideální je pro tenčí kousky masa, zeleninu a rychlé pečení.

Nepřímé grilování

Jídlo je zde umístěno mimo přímý zdroj tepla, tedy ne přímo nad ohněm či uhlíky. Vhodné je pro větší kusy masa, které potřebují delší dobu k přípravě bez spálení.

Teploty a časy pečení pro různé druhy jídel

Správné teploty a časy pečení jsou klíčem k úspěšnému grilování. Připravili jsme pro vás přibližné časy pro různé druhy jídel. Nezapomínejte, že časy jsou pouze orientační a záviset mohou na více faktorech, na tloušťce jednotlivých kusů grilovaného jídla, přes teplotu a konkrétní místo uložení na grilu.

Steaky: Steaky se nejlépe dělají přímým grilováním na vysoké teplotě (232-260 °C), cca. 4-6 minut na každou stranu pro středně propečený steak.

Kuřecí prsa: Prsa vyžadují mírně delší přípravu, pomocí přímého grilování na střední teplotě (176-190 °C), cca. 6-8 minut na každou stranu.

Rybí filety: Přímé grilování na střední teplotě (190-204 °C), 3-4 minuty na každou stranu.

Zelenina: Přímé grilování na střední teplotě (176-190 °C), 3-5 minut na každou stranu v závislosti na typu zeleniny.

Rady k dosažení ideální chuti a textury

– Neotáčejte jídlo příliš často, abyste dosáhli krásných proužků vytvořených grilovacím roštem.

– Používejte teploměr na maso, abyste zabezpečili správnou vnitřní teplotu.

– Nechte maso po grilování odpočívat, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.

– Chcete-li maso šťavnaté, grilujte ho přikryté. Pokud nemáte pokrývku, pomůže vám i obalit jej do alobalu.

Nápady na oblíbené recepty

Co by to bylo za grilování bez chutných receptů? Od klasických hamburgerů a steaků až po kreativní grilované ovoce a veganské špízy. Každý si přijde na své. Představíme vám ověřené recepty i novinky, které rozšíří vaše kulinářské obzory. Stačí si jen vybrat a nechat se inspirovat.

Klasické recepty na grilování

Hamburger a cheeseburger

Klasický hamburger s hovězím masem, sýrem, salátem a rajčetem. Připravte si směs na hamburgerové placky, mnohdy je krása a chuť právě v jednoduchosti, a proto vám doporučujeme, abyste si sehnali kvalitní čerstvé hovězí maso, které sami umelete a dosolíte a dokořeníte podle chuti. Pokud však chcete trochu víc ingrediencí, do směsi můžete přidat bylinky, koření či dokonce sýr podle vašich preferencí. Na vrch můžete také přidat slaninu a doladit vašimi oblíbenými omáčkami a přílohami. Pro dokonalé placky si můžete pořídit formy na hamburger či speciální hamburgerová závaží.

Steaky

Ugrilujte si výborný ribeye steak a dochuťte ho pepřem a solí. Grilujte na vysoké teplotě pro krásnou kůrku a šťavnatý vnitřek. Před grilováním nechte steak odpočívat alespoň 30 minut při pokojové teplotě.

Grilovaná zelenina

Mix paprik, cukety, lilku a cibule s olivovým olejem a oblíbenými bylinkami. Grilujte na střední teplotě, dokud nezměknou a lehce zkaramelizují. Snažte se kousky nakrájet na stejnou velikost, aby se rovnoměrně ugrilovaly. Posypat je můžete čerstvými bylinkami a feta sýrem.

Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody chutnají připravené na grilu opravdu delikátně. Výborně se k nim hodí citrón, na který je můžete dokonce položit a tak grilovat. Zabráníte jejich připečení a citrónová chuť se výborně rozloží do masa. Jako přílohu můžete zvolit i jemně opražený chlebíček.

Kreativní a netradiční recepty

Grilovaná pizza

Těsto na pizzu grilujte na přímém ohni, dokud není křupavé. Potom přidejte své oblíbené suroviny, jako jsou rajčatová omáčka, sýr, zelenina a maso. Grilujte, dokud se sýr nerozpustí.

Grilované ovoce

Ananas, broskve nebo meloun grilujte na střední teplotě, dokud nezměknou a nezískají karamelizovanou kůrku. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Krevety na špízu

Krevety marinované v citrónovo-česnekové omáčce, napíchané na špízy a grilované na vysoké teplotě. Podávejte s čerstvým salátem.

Recepty pro speciální diety

Vegetariánské burgery

Vyrobte si burgerové placky z černé fazole nebo cizrny, dochucené kořením a ugrilujte je na střední teplotě. Podávejte v celozrnné housce se salátem a avokádem.

Veganské špízy

Mix zeleniny, tofu a tempehu napíchaný na špízy a marinovaný v sójové omáčce s medem a česnekem. Grilujte na střední teplotě, dokud není vše pěkně ugrilováno.

Bezlepkové grilování

Kuřecí prsa marinovaná v bezlepkové barbecue omáčce, podávaná se zeleninou grilovanou v olivovém oleji a bylinkách.

Tipy a triky od odborníků

I ten nejlepší grilmistr se vždy učí. Tipy a triky od zkušených odborníků vám pomohou zdokonalit vaše grilovací umění. Od správného předehřívání grilu až po výběr správného dřeva na uzení – zjistěte, co dělá profesionály tak dobrými v tom, co dělají. A nezapomeňte na rady, jak se vyhnout častým chybám, které mohou pokazit vaše kulinářské mistrovské dílo.

Rady od zkušených grilmistrů

1. Předehřívání grilu: Vždy předehřívejte gril na správnou teplotu, abyste zajistili rovnoměrné pečení. Zajistěte řádně žhavé uhlíky a grilujte, až jich hoří aspoň 80 %.

2. Čištění grilu: Po každém použití důkladně vyčistěte gril, abyste předešli přenosu chutí a zabránění vzniku nečistot.

3. Používání různých dřevin: Experimentujte s různými druhy dřeva (např. ořech, dub, jablko) k dosažení různých chutí uzení.

4. Naolejujte si rošt: Abyste zabránili připečení masa a zeleniny na rošt, pravidelně jej olejujte.

Časté chyby a jak se jim vyhnout

1. Přepečení masa: Používejte teploměr na maso, abyste předešli přepečení a udrželi maso šťavnaté.

2. Nedostatečné odpočinutí masa: Nechte maso odpočívat alespoň 5-10 minut po grilování, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.

3. Nesprávné marinování: Nechávejte marinované maso v ledničce, aby se zabránilo růstu bakterií a zajistila se maximální chuť.

Grilování je víc než jen vaření, je to zážitek, který přináší radost a spojení. Se správnými znalostmi a technikami může být každá grilovačka nezapomenutelným zážitkem. Nechte se inspirovat našimi tipy a recepty a užijte si léto plné skvělého jídla a dobré nálady. Tak na co čekáte? Zapalte svůj gril a začněte tuto úžasnou dobrodružnou jízdu chutí!

Zdroj (Source):
Canva