Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Návod na renovaci betonové dlažby v garáži

Autá s betónom
Publikované 27.06.2023 10:00

Betonová podlaha v garáži je dennodenně zatěžována a vystavována různým škodlivým vlivům. Pokud má vaše podlaha v garáži již nějaký ten rok za sebou, můžete spatřit znečištění olejem, zaprašování povrchu podlahy, trhliny či výtluky. Některé z poruch podlahy mohly vzniknout již při jejím kladení. A jak tedy podlahu opravit? V dnešním článku si popíšeme několik variant renovace betonové dlažby do garáže.

Když se podlaha zaprašuje

Zaprašování povrchu podlahy patří mezi méně závažné poruchy. Příčinou je postupný rozklad dlažby způsobený nadměrným zatížením povrchu. Tento problém lze řešit penetrováním podkladu nástřiky speciálně určenými pro ošetření a zpevnění betonových povrchových vrstev. Řešením je také opatření povrchu konstrukce celým nátěrovým systémem. V nezbytném případě, vytvoření zcela nové vrstvy. Zde je však dobré poradit se s odborníky s ohledem na náročnost úpravy.

Pozor na trhliny

Pokud se v podlaze objeví trhlina, jedná se o předzvěst poruchy v celé konstrukci. Je proto třeba zjistit příčinu poruchy, důležité jsou faktory jako počet trhlin, šířka trhlin a jejich vzájemná orientace. Trhliny většinou vznikají v počátečních fázích zrání betonu a dále se nerozšiřují. Jelikož však mají dopad na celou konstrukci, je třeba jim věnovat dostatečnou pozornost. Malé trhliny můžete vyplnit nízkoviskózní pryskyřicí a opravu zakrýt povrchovou úpravou.

Nežádoucí výtluky

Zanedbání poškození v podlaze nebo rozvoj špatně opravených poruch může mít za následek vznik výtluků. Ty dokážou způsobit znefunkčnění celé podlahy. Při opravě výtluků je třeba podklad pečlivě připravit. Pro vytvoření vrstvy jsou vhodné materiály s vlastnostmi podkladu. Nejvhodnější jsou prefabrikované materiály s kompenzovanými objemovými změnami a obsahem vláken pro omezení vzniku trhlin.

Renovace znečištěné podlahy

Zřejmě nejčastějším poškozením vaší dlažby v garáži bude znečištění olejovými skvrnami. Ty navlhčeným hadříkem neodstraníte, potřebný je daleko větší zásah. Jak na to? Poškozené místo musíte vysekat do hloubky 3 až 8 cm, přičemž vysekané okraje musí být svislé a plocha upravená do tvaru čtverce nebo obdélníku.

Při sekání dávejte pozor na izolaci a elektrické rozvody. Vysekanou plochu je třeba následně vymést vlhkou metličkou nebo vysát a polít vodou, aby beton nasákl. Před betonováním se na ošetřovanou plochu nanese tenká vrstva cementové malty, ta se rozetře metlou. Na tento podklad naneste beton. Opravenou plochu zakryjte, aby nedošlo k jejímu opětovnému poškození a během tvrdnutí ji ošetřujte pravidelným vlhčením.

Pokud je třeba vyrovnat celý povrch betonové podlahy, můžete sáhnout po samonivelizační směsi, která se namíchává podle pokynů výrobce. Před použitím této směsi podlahu zameťte a větší prohlubně vyplňte maltou. Nanášení začíná v nejvzdálenějším rohu od dveří. Nanesenou směs nechte zaschnout!

S přípravou podkladů pro garáž vám rádi pomůžeme a poskytneme rady a tipy zkušených odborníků.

Nebo se předem zbavte jakýchkoliv starostí s úpravou garáže a rozhodněte se pro montovanou garáž na míru.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON