Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Kreativní nápady na rekonstrukci vaší zahrady

Záhradní domek s přístřeškem zdálky
Publikované 27.01.2022 10:00

Hledáte inspiraci pro rekonstrukci vaší zahrady? Dnes vám přinášíme další kreativní nápady, ovšem tentokrát ze světa rostlin. Jste-li zahrádkář s duší umělce, věříme, že se vám budou líbit. Nebo vás alespoň inspirují k tomu, abyste ve vaší zahradě vymysleli něco ještě lepšího.

Pohádkový efekt popínavých rostlin

Pohádkové hrady a zámky mají své kouzlo i díky popínavým rostlinám. Chcete krásnou pergolu obklopenou zelení či zahradní domek jako z pohádky? Popínavé rostliny stačí zasadit a už si najdou svoji vlastní cestu. K tomu dřevěný nábytek a máte nádherný prostor pro letní snídani s rodinou či večerní posezení s kamarády u vínka.

Ano, můžete vsadit na břečťanovou klasiku, ale příroda má pro vás spoustu krásnějších alternativ. Znáte akébii s jejími tmavými purpurovými květy nebo plamínek s bohatými růžovými květy? Pokud jste trpěliví a pár let si na květiny počkáte, nezklame vás hortenzie či zimolez, které plně rozkvetou až po pár letech. Romantiku vytvoří popínavé růže, ale ty vyžadují vaši péči. Díky pergole také vytvoříte nádherný květinový tunel v zahradě.

Živé umění nejen do zahrady

Ve vaší zahradě můžete klidně trénovat na uměleckou soutěž. Vysaďte rostliny horizontálně do různých tvarů, např. velké ještěrky. Můžete však jít i vertikálně. Nechte vaší soše narůst bujaré háro či šaty z popínavých rostlin. Někteří zahrádkáři si vytváří kostru ve tvaru želvy, zasadí jej do krunýře sukulenty a nechají ji obrůst zelení. V tomto směru existuje jediný limit. Vaše fantazie.

Viděli jste už živé tapiserie? Zeleň nejkrásněji vynikne v masivním rámu. Vnitřek vytvoříte z dřevěných desek, hlíny a síťky, do které zasadíte rostlinky. Ideální mladé sukulenty. V podstatě vytvoříte větší plochý květináč, který bude možné zavěsit, ať už na zahradě nebo uvnitř.

Originální květináče

Máte starý kufr nebo gril? Uvažovali jste už nad tím, že je přeměníte na květináče? Proč ne? Kreativitě se v tomto směru meze nekladou. Stačí vám zahradní fólie, nůžky a kreativita. Např. staré kolo jednoduše nastříkáte, ukotvíte a necháte ho obrůst rostlinami. Pokud má košík, ten můžete také použít jako květináč.

Možná máte kamaráda, který umí svařovat. Úžasné květináče lze vytvořit i ze starých kovových součástek.

Zahrádkář „uvězněný“ v bytě

Ještě nemáte prostor pro vlastní zahradu, ale pouze balkon? Vytvořte si vertikální zahradu, která šetří prostor a vypadá parádně. K výrobě použijte palety, staré bedničky, okapové trubky nebo dokonce plastové láhve. Vysadit si můžete okrasné rostliny, ale také ovoce, zeleninu či bylinky.

Levná organická výživa pro rostlinstvo

Ostatně rostlinám se daří, když mají správnou výživu. Věděli jste, že váš běžný odpad lze použít ke hnojení rostlin? Draslík z banánových slupek, vápník z vejcových skořápek a dusík i další látky z kávové usazeniny. Uvedený „odpad“ zamíchejte přímo do půdy nebo jej vylouhujte a zalévejte jím květiny pravidelně. Zahrádkáři také využívají bramborové či jablečné slupky při přesazování.

Takže vyživená zeleň je základ. A co zbytek zahrady? Doplňte i jiné elementy. Pohádkové jezírko či zahradní oheň dotvoří atmosféru. Držíme vám palce při budování vaší nové zahrady. PS: Závist vašich sousedů ať vás netrápí:)

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON