Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jednoduchý postup, jak si zateplit zahradní domek svépomocí

Izolácia stropu v garáži pomocou sklenej vaty a polystyrénu
Publikované 13.10.2022 10:00

Myslíte si, že zateplený domek je jen záležitostí zimy? Dovolte nám vyvést vás z omylu. Díky zateplení přes zimu šetříte na topení, ale v létě zase na klimatizaci. Izolace funguje oběma směry. Dovnitř i ven. Takže dokud přes léto venku připéká, vnitřek vašeho domečku se nepřehřívá. Podívejte se na jednoduchý návod, jak zateplit váš zahradní domek svépomocí a jak si vybrat vhodné materiály. Nemusíte přitom čekat do jara, zateplení zevnitř můžete provést už tuto zimu.

Čistý a rovný podklad

V první řadě potřebujete čistý podklad. Na stěnách nesmí být prach, mastnota, ale hlavně plísně. Pokud podklad není v pořádku, měli byste jej chemicky či mechanicky vyčistit.

Ukázkové podklady

Betonová deska

Betónová platňa pod záhradný domček

Zámková dlažba

Zámková dlažba s pätkami pod záhradný domček s prístreškom

Za druhé by stěny měly být rovné. Křivé stěny trápí hlavně majitele starších zděných staveb. V případě montovaných zahradních domků si s tím ovšem nemusíte dělat starosti.

Izolační materiál: minerální vata vs. polystyren

Mnoho lidí se před zateplením rozhoduje mezi dvěma materiály. Minerální vata nebo polystyren? Oba mají podobné tepelněizolační vlastnosti. Vata má nižší difúzní odpor. Co to přesně znamená? A jaké jsou mezi nimi další rozdíly?

Minerální vata, ale také polystyren mají nízký difúzní odpor. Tím pádem dobře propouštějí vodní páry (minerální vata o něco lépe). Voda se tak nesráží uvnitř ani na povrchu. Díky tomu se vám stěny neodouvají a neplesniví. Říká se, že „dýchají“.

Pokud hledáte ekologičtější variantu zateplení, tak polystyren je čistá „umělina“. Ani vata sice není 100% přírodní řešení, ale má k němu daleko blíže než expandovaný polystyren (EPS).

Izoloácia stropu pomocou sklenej vaty a polystyrénu

EPS, což je v podstatě standardní bílý polystyren, patří k nejlevnějším materiálům pro zateplení. Preferuje ho proto mnoho majitelů domů, garáží i zahradních domků. A to i kvůli jeho lehké váze a jednoduché manipulaci. O cca 20% lepší izolační vlastnosti má však jeho „kolega“ s příměsí grafitu. Nazývá se také šedý polystyren. S tím však logicky stoupá jeho cena.

Oproti EPS slouží minerální vata nejen jako tepelná, ale také zvuková a zejména protipožární izolace. Na druhé straně má těžší hmotnost a nižší pevnost. Proto je poněkud náročnější na upevnění (koupíte ji v plátech nebo v rolích). Zároveň je cca o 20% dražší než polystyren.

Ať už se rozhodnete pro vatu či polystyren, budete potřebovat svrchní krytí. Jak vybrat?

Krytí izolace: sádrokarton vs. OSB desky

Co tedy navrtat na konstrukci, abyste překryli a upevnili izolační materiál? Podívejme se na „souboj“ sádrokartonu a OSB desek.

OSB (oriented strand board) desky se vyrábějí lisováním dřevěných třísek. Certifikované desky jsou zality převážně syntetickou pryskyřicí bez formaldehydu. Přestože nejsou zcela přírodního charakteru, z hlediska zdraví jsou bezpečné.

Zateplenie garáže sklenou vatou a osb doskou

Sádrokarton tvoří lisovaná sádra a papír. Na základě toho, aby dosáhl požadované vlastnosti, se do něj přidávají různé příměsi. Na trhu existuje několik druhů. Čistý sádrokarton je zpravidla šedý. Zelený bývá impregnován, aby odolával vyšší vlhkosti (i 75%). Protipožární sádrokarton je zbarven růžově a pro zvukovou izolaci se využívá modrý sádrokarton.

Ze zdravotního hlediska jsou tedy oba materiály v pořádku. Jaké jsou rozdíly? Sádrokarton je sice křehčí, ale zato se s ním snáze manipuluje. Sádra je přece lehčí než dřevo. Pokud si vyberete sádrokarton, měli byste na něj nanést ještě stěrku nebo barvu, protože esteticky není přitažlivý.

Zateplený a dokončený zahradní domek našeho zákazníka

Kúpeľňa vo vnútri záhradného domčeka

Zato OSB desky se často využívají jako designový prvek, který stačí jen přelakovat. Dřevo působí útulně a přírodně. Vše závisí na tom, jak budete domeček využívat. Pokud byste na OSB desky chtěli nanést stěrku, pomůže vám jako podklad ocelová síťka. Na ni bez problémů nanesete jakoukoli stěrku.

Jednoduchý postup zateplení

Jeden z našich zákazníků svépomocí zateploval svůj montovaný zahradní domek a rozhodl se zkombinovat polystyren a minerální vatu. Můžete se inspirovat jeho postupem níže.

Postup:

Vložte cca 3 cm silný polystyren do profilů stěn domku. Následně na něj naneste vrstvu minerální vaty tloušťky cca 10 cm. Navrch namontujte sádrokarton a zarovnejte spáry, abyste měli krásný rovný podklad pro dekorační stěrku či barevný nátěr. A hotovo. Povrchová omítka, resp. barva (nezapomeňte na penetrační nátěr) závisí už jen na vaší představivosti. Podle toho, jak budete váš zahradní domek využívat.

Podobným způsobem postupujte i při izolaci střechy. Jako základ vám poslouží speciální kovová konstrukce, na kterou připevníte izolační materiály.

Zateplený a dokončený zahradní domek našeho zákazníka

Zrkadlo s drogériou v záhradnom domčeku

A co podlaha? Na betonovou desku natřete hydroizolační nátěr. Po ztuhnutí vytvoří jakoby gumovou ochrannou vrstvu, aby voda zespodu neprosakovala dovnitř stavby. Na vrch můžete položit dlažbu nebo jiný typ podlahy, podle vašeho vkusu.

Po zateplení i váš domeček ví to, užíváte si ho, jestli je zima,  zda léto.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON