Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak vybrat vířivku do zahrady či na terasu?

Skupina čtyř přátel bavící se ve vířivce.
Publikované 25.05.2024 10:00

Vířivky, známé také jako jacuzzi nebo hot tub, se staly symbolem luxusu a pohodlí. Jsou populární nejen ve wellness centrech, ale stále častěji se nacházejí i v domácnostech. Nabízí mnoho zdravotních a relaxačních benefitů, které mohou výrazně přispět ke zlepšení kvality života. V tomto článku se podíváme na benefity vířivek, různé typy, a tipy na umístění v zahradě nebo na terase.

Benefity vířivek

Relaxace a snížení stresu

Teplá voda v kombinaci s masážními tryskami pomáhá uvolnit svaly a snížit stres. Hydroterapie podporuje uvolnění endorfinů, což jsou látky přirozeně zlepšující náladu.

Zlepšení spánku

Pravidelné používání vířivky může přispět k lepšímu spánku. Teplá voda pomáhá uvolnit tělo a mysl, což vede k hlubšímu a kvalitnějšímu spánku.

Zlepšení krevního oběhu

Hydroterapie podporuje zlepšení krevního oběhu a okysličování tkání, což může pomoci při zotavování z úrazů a zlepšení celkového zdraví.

Úleva od bolesti

Vířivky mohou pomoci při zmírňování bolesti svalů a kloubů, což je prospěšné pro lidi trpící artritidou nebo jinými chronickými bolestmi.

Sociální benefity

Vířivka je ideálním místem pro setkání s rodinou a přáteli, což může posílit sociální vazby a zlepšit náladu.

Typy vířivek

  • Nafukovací vířivky jsou cenově dostupné a jednoduché pro instalaci. Jsou ideální pro ty, kdo chtějí vyzkoušet výhody vířivky bez velkých investic.
  • Akrylové vířivky jsou odolné a elegantní, často s různými masážními funkcemi. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají dlouhodobé řešení.
  • Dřevěné vířivky jsou tradiční a esteticky přitažlivé. Vyžadují pravidelnou údržbu, ale poskytují autentický zážitek.
  • Kompaktní vířivky jsou menší a přenosné modely, které se hodí i do menších prostor, například na terasu.

Umístění vířivky

V zahradě

Vířivku lze umístit v zahradě, kde může být součástí venkovního relaxačního prostoru. Je důležité vybrat místo s rovnou plochou a zajistit dostatečné odvodnění.

Na terase

Vířivka na terase poskytuje pohodlný přístup z domova. Je třeba zkontrolovat, zda má terasa dostatečnou nosnost a je vodotěsná.

Pod přístřeškem

Umístění vířivky pod přístřeškem nebo pergolou poskytuje ochranu před povětrnostními vlivy, což prodlouží její životnost a zvýší komfort používání během celého roku.

Tipy pro instalaci

  • Zajistěte správné elektrické připojení – vířivky potřebují specifické elektrické připojení, které by měl nainstalovat odborník.
  • Zvolte vhodnou podlahu – pod vířivku je vhodné umístit stabilní a rovný povrch, jako je betonová plocha nebo speciální podložka.
  • Ochrana soukromí – promyslete si umístění tak, abyste měli dostatek soukromí, například s využitím plotů, rostlin nebo zástěn.

Jak vybrat správnou vířivku

Výběr správné vířivky může být náročný vzhledem k široké škále možností na trhu. Zde jsou klíčové faktory, které je třeba zvážit při jejich výběru, včetně materiálu, velikosti, teplotního rozsahu, elektrických a vodních připojení, zazimování a aktuálních trendů.

Materiál vířivky

Na trhu je celá řada vířivek vyhotovených z různých materiálů. Cenově dostupné, snadno přenosné, jednoduché pro instalaci a skladování jsou nafukovací vířivky. Jsou ale méně odolné, mají kratší životnost a omezené masážní funkce.

Pevné (akrylové) vířivky jsou mnohem odolnější, poskytují široký výběr masážních funkcí a jsou také esteticky přitažlivé. Nevýhodou je vyšší cena a náročnější instalace.

Pokud máte rádi tradici, nejlépe ji splňují dřevěné vířivky. Tradiční vzhled, přírodní materiál a dobrá tepelná izolace jsou jejich hlavními výhodami. Vyžadují ale pravidelnou údržbu a také jsou dražší.

Pro menší prostory, například na terasu, jsou vhodné kompaktní vířivky. Jsou přenosné, menší, ale mají také omezené funkce ve srovnání s většími modely.

Velikost vířivky

Vířivky se vyrábí v různých velikostech od malých modelů pro 2-3 osoby až po velké modely pro 8 a více osob. Vybírejte podle toho, kolik lidí bude vířivku používat nejčastěji. Změřte dostupný prostor na terase nebo v zahradě a vyberte vířivku, která se tam pohodlně vejde. Nezapomeňte na dostatek místa kolem vířivky pro přístup a údržbu.

Rozsah teplot

Většina vířivek má nastavitelný rozsah teplot od 26°C do 40°C. Vyšší teploty jsou vhodné pro relaxaci a léčbu, zatímco nižší teploty mohou být osvěžující v horkých dnech. Vyberte vířivku s dobrou tepelnou izolací a efektivním ohřevem, abyste ušetřili na energiích a udrželi vodu teplou po dobu chladnějších měsíců.

Elektrické a vodovodní připojení

Většina vířivek vyžaduje speciální elektrické připojení, obvykle 220-240V s uzemněním, jehož instalaci by měl provést kvalifikovaný elektrikář. Vířivky se obvykle napouštějí pomocí zahradní hadice. Zajistěte, aby byla v blízkosti přístupná voda.

Zazimování vířivky

Nafukovací vířivky vyprázdněte a důkladně vysušte před skladováním v interiéru během zimy. U pevných vířivek vypusťte vodu, vyčistěte trysky a filtrační systém, a použijte speciální kryty nebo plachty pro ochranu před mrazem. Zvažte použití nemrznoucí kapaliny v potrubí. Pokud si netroufáte udělat to sami, svěřte zazimování raději odborníkovi.

Náklady na údržbu vířivky

Vířivka nabízí relaxaci a zdravotní výhody, ale zároveň je spojena s neustálými náklady na údržbu. Porozumění těmto nákladům vám pomáhá efektivně plánovat rozpočet a zajistit, aby vaše vířivka zůstala v dobrém stavu.

  • Náklady na vodu a chemikálie – vířivku je třeba vypustit a doplnit každé 3-4 měsíce. Náklady na vodu závisí na místních sazbách. K udržení vody čisté a bezpečné budete potřebovat různé chemikálie, včetně chlóru nebo bromu, vyvažovačů pH a dezinfekčních prostředků.
  • Náklady na elektřinu potřebnou pro provoz vířivky se liší v závislosti na její velikosti, četnosti používání a energetických sazeb. Investice do energeticky úsporného modelu s dobrým izolováním a efektivním vytápěním může pomoci tyto náklady snížit.
  • Výměna krytu – kvalitní kryt vířivky může vydržet až 5 let, ale expozice vnějším vlivům může zkrátit jeho životnost.
  • Rutinní údržba se doporučuje provádět alespoň jednou ročně, nejlépe prostřednictvím odborníka na pravidelné údržbové kontroly.
  • Opravy – náklady na opravy se velmi liší v závislosti na problému. Menší opravy, jako například oprava úniků, mohou stát pár stovek korun, zatímco větší opravy, jako je výměna čerpadla nebo ohřívače, mohou stát i 25 000 CZK nebo více.
  • Výměna filtru – filtry je třeba pravidelně čistit a vyměňovat každých 12-24 měsíců v závislosti na používání.
  • Různé náklady – doplňky jako schody, zábradlí nebo vylepšené trysky mohou zvýšit celkové náklady na údržbu. Jedná se obvykle o jednorázové nákupy, ale je dobré zahrnout je do vašeho rozpočtu.

Doplňky k vířivce: Zábava, bezpečnost a komfort

Při výběru doplňků k vířivce je důležité zvážit jejich přínosy nejen pro zábavu a pohodlí, ale také pro bezpečnost a údržbu. Zde jsou některé populární doplňky, které lze zvážit.

Bluetooth reproduktor

Přenosný bluetooth reproduktor umožňuje přehrávání hudby přímo z vašeho chytrého telefonu nebo tabletu. To vytváří příjemnou atmosféru a zvyšuje zážitek z koupele ve vířivce. Existuje několik výrobců, kteří nabízejí vodotěsné bluetooth reproduktory navržené speciálně pro použití v blízkosti vody.

Podsvícení

LED osvětlení může vytvořit relaxační atmosféru a přidat vaší vířivce estetickou kvalitu. Různé barevné možnosti umožňují přizpůsobit osvětlení podle nálady. Většina moderních vířivek má LED osvětlení zabudované, ale existují také externí LED světelné pásky, které můžete přidat jako doplňkový prvek.

Filtry

Kvalitní filtry jsou nezbytné pro udržení čisté a zdravé vody ve vaší vířivce. Filtrační systém odstraňuje nečistoty a zabraňuje růstu bakterií. Existuje mnoho různých typů filtrů, včetně mikrofiltrů, filtračních vložek a kůrových filtrů, které mohou být vhodné pro různé typy vířivek.

Aromaterapie

Aromaterapie pomocí éterických olejů může přidat další prvek relaxace k vaší vířivce. Různé vůně mohou mít uklidňující účinek na tělo a mysl. Existují speciální aromaterapeutické přípravky navržené pro použití ve vířivkách, které lze přidat přímo do vody nebo do speciálních difuzérů.

Zabezpečení a bezpečnostní pokrývky

Bezpečnostní pokrývky jsou důležité pro bezpečnost a ochranu dětí a domácích zvířat před nechtěným přístupem k vířivce. Také pomáhají udržovat teplotu vody a snížit náklady na vytápění.

Termokryty a izolační plachty

Tyto plachty se používají k izolaci a udržení teploty vody v chladných měsících. Pomáhají snížit náklady na vytápění a zlepšují energetickou účinnost vířivky.

Ovládací panely a aplikace

Moderní vířivky mají často ovládací panely s dotykovými obrazovkami nebo chytré telefonní aplikace, které umožňují snadné nastavení teploty, programování masážních režimů a monitorování kvality vody.

Vybavení pro zábavu a relaxaci

Mezi další doplňky patří například držáky na sklenice, ručníky, polštáře a sedadla s masážními tryskami pro maximální komfort a pohodlí.

Při výběru doplňků ke své vířivce je důležité zvážit vaše individuální potřeby a preference, jakož i kvalitu a spolehlivost produktů. Investice do vhodných doplňků může výrazně zvýšit váš zážitek z koupele ve vířivce a přispět k celkovému pohodlí a zábavě.

Trendy v jacuzzi světě

Svět vířivek se neustále vyvíjí a nabízí stále inteligentnější a luxusnější modely. Podívejme se alespoň na některé „vychytávky“.

Inteligentní ovládání – vířivky s možností ovládání přes mobilní aplikace, které umožňují nastavení teploty a spuštění masážních programů na dálku.

Ekologická řešení – vířivky s lepší energetickou účinností, solárním ohřevem a systémy pro recyklaci vody.

Přizpůsobení individuálním potřebám – možnost přizpůsobit vzhled a funkce vířivky podle osobních preferencí, včetně osvětlení, zvukového systému a aromaterapie.

Hydroterapeutické funkce – pokročilé masážní systémy zaměřené na konkrétní části těla, jako jsou záda, krk a nohy.

Zdroj fotek (Photo source):
Gardeon