Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Gym v garáži – jak si zařídit domácí posilovnu

Publikované 21.03.2023 10:11

Dáváte si novoroční předsevzetí? Patří k nim každý rok i závazek, že začnete cvičit, ale nikdy vám to dlouho nevydrželo? Možná vám dosud v pravidelném cvičení bránily překážky, které dokáže odstranit domácí posilovna.

Kdo by se nechtěl dostat do formy, zpevnit svaly nebo shodit nějaké to kilo? Zejména po svátečním nicnedělání a hodování si to vaše tělo vysloveně žádá? Zapomeňte na zkratky – unikátní tabletky nebo zázračné nápoje. Jediné, co opravdu funguje, je poctivé a pravidelné cvičení. Pohyb má přitom i další benefity – podporuje produkci endorfinů, které navozují pocit radosti. Prospívá svalům i kostem. Zlepšuje kondici nejen těla, ale také mysli, zvyšuje energii a snižuje únavu.

Jednoduše, z pohybu a cvičení máme vícenásobný užitek, o tom není pochyb. Lepší, než se jednou za měsíc pořádně „zničit“ v posilovně, je přitom věnovat pohybu půl hodiny každý den. Tajemství úspěchu totiž tkví v pravidelnosti. Právě pravidelnost bývá i příčinou neúspěchu – zvláště pokud to máte do nejbližší posilovny daleko, nebo vás od její návštěvy něco odrazuje.

Mít gym doma má své výhody

V první řadě to budete mít blízko, takže ušetříte čas. Do vlastní posilovny si nemusíte kupovat permanentku, takže ušetříte peníze. Budete moci cvičit tehdy, kdy vám to vyhovuje, ne tehdy, když je otevřeno, nebo když v posilovně nejsou davy lidí – ať už brzy ráno nebo po návratu z práce. Vybavení, které byste chtěli používat, určitě nebude obsazeno. Všechny stroje jsou tu totiž jen pro vás.

Můžete se tak stoprocentně spolehnout i na to, že si nelehnete na lavičku mokrou od cizího potu. Homegym je ideální i pro ostýchavé typy, kterým nedělají dobře cizí pohledy. Zařídit si gym doma se tedy určitě vyplatí, zejména pokud ho bude využívat více členů domácnosti.

Posilovna v garáži

Prostor pro cvičení je to, od čeho je třeba při budování domácí posilovny začít. Pokud nemáte vhodnou volnou místnost v domě, může být řešením garáž mimo dům, případně větší zahradní domek. Ideální jsou také izolované varianty, které se v létě příliš nepřehřívají a v zimě zase nepromrzají, takže se v nich dá cvičit po celý rok bez mimořádných nákladů na vytápění či chlazení. V nové garáži byste neměli zapomenout ani na okno, abyste mohli prostor pro cvičení dobře větrat, praktické mohou být také boční dveře do garáže.

Takhle může vypadat podlaha v garáži, ve které chcete mít svůj gym.

Podlaha pripravená v garáži

Výhodou garáže je, že poskytne dostatek místa pro veškeré vybavení, které byste ve vašem domácím gymu chtěli mít. V garáži tak může vzniknout skutečná domácí posilovna snů. Navíc nebudete nikoho v domě rušit hlukem, ani kdybyste si při cvičení chtěli pustit hudbu pořádně nahlas. I samotné cvičení – například na běžícím pásu nebo těžkých posilovacích strojích může být hlučné, takže prostor mimo domov je i z tohoto pohledu ideální. Další předností garáže je odolná podlaha, která přirozeně zvládne například nárazy kovovými závažími nebo činkami. 

Jak přeměnit garáž na domácí posilovnu 

Jak si v garáži zařídit domácí posilovnu? Prvním krokem by měl být plán. Bude gym v garáži sloužit zejména pro ženy, nebo hlavně pro muže? Chcete především zhubnout, případně se udržovat v kondici a věnovat se lehčímu cvičení s vlastní váhou? Nebo vám jde spíše o získání síly a svalové hmoty? Z vašich preferencí pak vyplynou nároky na optimální vybavení vašeho domácího gymu.

Každá správná domácí posilovna by také měla zahrnovat nejen prostor pro silový, tedy odporový trénink, ale také pro kardio cvičení. Nezapomeňte, že potřebujete dostatek místa jak na stroje a uložení pomůcek, tak na samotné cvičení a pohyb. Vhodné vybavení byste si měli vybrat na základě vašeho základního cvičebního plánu. Důležité je zejména promyslet si finální umístění veškerého zamýšleného nářadí a strojů v prostoru garáže. Vybavení posilovny pak můžete nakupovat postupně – klidně začněte podložkou na cvičení, expandéry a několika lehčími činkami nebo kettlebely.

Tipy na domácí posilovnu

Co všechno budete ve vašem domácím gymu potřebovat? To závisí na vašich prioritách, prostoru a financích. Začít také můžete s málem – s jednoduchým základním vybavením a postupně dokupovat náročnější zařízení a stroje.

Místo na kardio trénink

je nutnou součástí každého správného gymu, ať už se vám to líbí nebo ne. Právě kardio tréninkem totiž spalujete kalorie (a tedy účinně hubnete). Zároveň posiluje srdce, zvyšuje kapacitu plic, zlepšuje spánek. Na začátku si při něm vystačíte s dostatkem prostoru pro pohyb – skákání, výpady, angličáky … Případně můžete běhat venku. Chcete-li mít ve svém homegymu kardio zónu vybavenou stroji, vyberte si některý (nebo některé) z trenažérů – běžecký pás, cyklotrenažér, rotoped, stepper a pod.

Odporový trénink

je zejména pro muže tou zajímavější částí cvičení. Buduje se při něm totiž síla a svalová hmota, ale má i své zdravotní benefity. Jeho podstatou je pohyb svalů, při kterém se překonává jistý odpor. Nejde tedy jen o cvičení s činkami. Odpor může klást také vaše vlastní váha, případně pružný gumový pás.

Základem vybavení pro odporový trénink by měla být podložka na cvičení a činky s různou hmotností nebo s různými závažími, případně kettlebelly pro dynamický trénink. Cenově dostupné a nenáročné na prostor, ale všestranné a účinné, jsou i odporové pryže a expandery. Takový základ domácí posilovny vás finančně nezruinuje a na pořádné procvičení celého těla vám pro začátek určitě postačí.

Pokud vám jde zejména o silový trénink, k důležitému vybavení vaší domácí posilovny by měla patřit také polohovatelná lavička, která je u některých cviků (například bench press) klíčová. Na cviky, které vyžadují zavěšení, je vhodné pořídit si hrazdu, kterou můžete doplnit závěsným posilovacím systémem. Zajímavým zpestřením je také lano na cvičení. Cenově náročnějším, ale velmi efektivním zařízením jsou multifunkční posilovací stroje – domácí stroje na cvičení bývají menší a levnější než ty, které znáte z veřejných posiloven, to však neznamená, že cvičení na nich je méně účinné.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON