Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak vybrat krytinu na přístřešek?

Detail na atiku
Publikované 23.05.2023 10:00

Přemýšlíte nad koupí či stavbou přístřešku a zvažujete výběr vhodného materiálu a krytiny? Krytina na váš přístřešek by kromě estetického vzhledu a přijatelné ceny měla splňovat i další parametry týkající se životnosti, odolnosti, údržby a podobně. Připravili jsme pro vás srovnání jednotlivých typů krytin z různých pohledů.

Keramická krytina

Pálené či keramické tašky patří u nás mezi nejtradičnější a zároveň nejběžnější střešní krytiny. Vyrábějí se z přírodních materiálů jako hlína a jíl, které se vypalují při vysokých teplotách. Tašky se vyznačují vysokým tepelným odporem, a proto jsou velmi odolné i v extrémních podmínkách. Jsou zpravidla těžší než jiné typy krytin a při manipulaci se mohou snadno rozbít. Na druhé straně se však keramické tašky vyznačují velmi dlouhou životností a minimální potřebou údržby.

Cena: vyšší oproti jiným typům krytin

Životnost: velmi vysoká, 80 – 100 let

Odolnost: vysoká, i v extrémních podmínkách

Údržba: minimální

Tvary a barvy: různé tvary a barvy, barevná stálost

Jiné výhody: pevné, zdravotně neškodné, recyklovatelné

Jiné nevýhody: vysoká objemová hmotnost, problémová manipulace, omezený sklon střechy

Betonová krytina

O něco novější tradici mají betonové krytiny, které se, stejně jako keramická krytina, vyznačují také vysokou mechanickou odolností. Beton se hloubkově napouští přípravky, které zvyšují jeho odolnost vůči vnějším vlivům, proto je i životnost betonové krytiny velmi vysoká. Beton je prakticky bezúdržbový materiál. Betonová krytina díky kombinaci svých výhod – kvalitní materiál s dlouhou životností, různými barevnými provedeními a příznivou cenou – patří v současnosti k nejvyhledávanějším typům střešních krytin.

Cena: nižší než u keramických krytin

Životnost: velmi vysoká, 80 – 100 let

Odolnost: vysoká, v extrémních podmínkách se však snižuje

Údržba: minimální, vysoká samočistící schopnost

Tvary a barvy: široká škála, nižší barevná stálost v porovnání s keramikou

Jiné výhody: pevné, zdravotně neškodné, recyklovatelné

Jiné nevýhody: vysoká objemová hmotnost

Plechová krytina

Plechová krytina patří k nejlevnějším typům střešních krytin. Vyrábí se z mědi, oceli nebo hliníku a vyžaduje jen minimální údržbu. Pozinkovaná úprava chrání plech proti korozi. Krytina je k dispozici jako hladká nebo tvarovaná. Je velmi pevná a stabilní, ale zároveň flexibilní, dá se ohýbat. Zejména trapézové plechy lze jednoduše nainstalovat. Materiál je k dispozici v různých barevných variantách.

Plastová krytina

Plastové krytiny se vyrábějí z nových nebo recyklovaných plastů. Jedná se o vysoce odolné materiály s poměrně snadnou údržbou. Plastové krytiny dokážou imitovat běžné materiály používané pro výrobu střešních krytin. Stále častěji se ve stavebnictví používá například „lexan“ – polykarbonát, který patří mezi termoplasty. Pojmenování „lexan“ není úplně správný – používá ho laická veřejnost na základě toho, že nejznámější producent polykarbonátů, firma General Electric Plastics, vyrábí polykarbonát právě pod tímto názvem. Pro zastřešení přístřešku je vhodný „lexan“ v podobě komůrkových desek. Má dobré tepelněizolační vlastnosti, plotny si zachovávají svou stálost a funkčnost i v extrémních teplotách. „Lexan“ je nerozbitný, odolný proti nárazům a snadno se udržuje. Aby měly platně dlouhou životnost, je třeba, aby ideálně obsahovaly oboustranný UV filtr. Ten zajišťuje odolnost proti stárnutí.

Cena: zvyšuje se potřebou plného bednění

Životnost: vysoká, od 40 do 100 let

Odolnost: vysoká

Údržba: nulová

Tvary a barvy: různé, imituje běžné střešní materiály

Jiné výhody: nízká objemová hmotnost

Jiné nevýhody: kvůli nízké hmotnosti je potřeba každý kus zvlášť upevnit

Asfaltová krytina

Řešením může být i asfaltová krytina. Jsou to vlastně speciálně tvarované asfaltové pásy, jejichž základem je skelné vlákno potažené asfaltovou hmotou. Z obou stran jsou pokovené nebo pískované. Na vrchní stranu je aplikován kamenný posyp v různých barevných odstínech. Takové krytiny jsou k dispozici v různých tvarových a barevných modifikacích, na první pohled vypadají k nerozeznání od „pravé” krytiny. Na trhu jsou k dispozici také asfaltové šindele. Jedná se o cenově dostupný typ krytiny, který zvládnou domácí mistři aplikovat i bez pomoci pokrývačů.

Cena: nízká, patří k cenově nejdostupnějším materiálům

Životnost: střední, od 20 do 50 let

Odolnost: vysoká

Údržba: zvýšená

Tvary a barvy: různé

Jiné výhody: nízká objemová hmotnost, vysoce tvárný materiál, jednoduchá manipulace

Jiné nevýhody: tepelná nestálost, často nepřirozený vzhled, vyšší hořlavost

Dřevěná krytina

Jako u všech přírodních materiálů, i v případě dřevěné krytiny musíte počítat zejména s náročnější údržbou. Minimálně jednou ročně je třeba ošetřit ji proti škůdcům. Nelze se vyhnout ani případným nátěrům.

Cena: vysoká, zvyšují se ještě náklady na údržbu

Životnost: omezená, v případě každoroční údržby se zvyšuje

Odolnost: střední

Údržba: vysoká, chemické ošetřování proti škůdcům

Tvary a barvy: různé

Jiné výhody: nízká objemová hmotnost

Jiné nevýhody: vysoká hořlavost

Břidlicová krytina

Přírodní břidlice se vyznačuje malou nasákavostí, velkou mrazuvzdorností, a je tedy vysoce odolná i v extrémních podmínkách. Má také výborné tepelné a zvukově-izolační vlastnosti. Břidlice má unikátní životnost, je pevná a pružná zároveň. Na Slovensku však patří k nejméně používaným. Důvodem je zřejmě to, že patří k nejdražším materiálům a cena se zvyšuje také vysokou cenou za pokládku.

Cena: vysoká

Životnost: téměř neomezená, až 200 let

Odolnost: vysoká, i v extrémních podmínkách

Údržba: minimální

Tvary a barvy: různé, vysoká barevná stálost

Jiné výhody: pevný a pružný materiál, zdravotně neškodné

Jiné nevýhody: střední objemová hmotnost

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
creaton.sk
strechanet.sk
slando.sk
pilasebastovce.sk
iStavebnictvo.sk
beevam.sk