Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

23 nápadů, jak na Velikonoce zabavit děti

Děti s mámou malující velikonoční vajíčka.
Publikované 10.03.2024 10:00

Velikonoce patří k nejdůležitějším křesťanským svátkům, ale v tomto období se křesťanské tradice mísí se staršími zvyky vítání jara. Náš asi nejznámější lidový zvyk, kdy kluci chodí mrskat a polévat dívky, a ještě si za to žádají odměnu, je z dnešního pohledu opravdu zvláštní a nemusí se líbit každému. Obyčejů je však několik a milé tradice se najdou nejen u nás, ale také v zahraničí. Můžete si tedy vybrat takové, které z vašich Velikonoc udělají veselý svátek plný barev, tvůrčích aktivit a her, při kterých se zabaví celá rodina.

1. Dekorační výlet za kočičkami

Hezkou velikonoční tradicí je zdobení zelených či rozkvetlých proutků. Udělejte si ještě před svátky s dětmi výlet do přírody a nařežte si pár větviček s pupeny – doma můžete pak s dětmi pozorovat, jak se pupeny rozvinou a stanou se z nich lístky nebo kvítky.

Kočičky určitě všichni znáte, jsou to květy vrby, které se často nazývají i jarní ratolesti. V březnu je ideální čas na jejich sklizeň, stačí se vydat na místa u vody a určitě na nejbližší procházce v přírodě nějaké najdete. Poradíme vám, jak si z pár větviček můžete vytvořit dokonalé velikonoční dekorace.

Váza

Nejjednodušší je dát nastříhané větvičky kočiček do vázy jako minimalistickou dekoraci. Případně na ně můžete zavěsit malovaná vajíčka a doplnit je barevnými stuhami.

Kočičky ve skleněné váze ozdobené velikonočními vajíčky.

Kytičky

Do menšího prostoru si můžete vytvořit malé kočičkové kytičky. Proutky zkraťte na stejné velikosti a svažte 10 a více kusů ve spodní části. Vytvoříte si tak velmi efektní malé kytičky, které budou hezky vypadat v menších vázách, ale můžete je i zavěsit opačnou stranou jako visící dekoraci.

Kočičky svázané barevnou stuhou do kytičky.

Věnec

Pokud si vyrábíte i vánoční věnce a máte odložený základ na věnec, první krok máte už za sebou. Pokud ne, můžete si koupit jednoduchý věnec z proutí a pustit se do rychlého DIY. Kočičky je třeba zkrátit na stejnou délku a svázat přibližně 6 až 8 kousků dohromady. Vytvoříte si tak několik kočičkových kytiček, které dále připevníte k základnímu věnci. Věnec můžete nechat dekorovaný jen kočičkami, nebo na něj můžete doplnit velikonoční ozdoby, které máte doma.

Proutěný věnec ozdobený kočičkami.

Zaječí věnec

Když se vám podaří nasbírat kočičkové pruty vrby, které jsou dobře ohebné, věnec si můžete vytvořit i bez použití základního věnce. Proutky jednoduše ohněte do tvaru kruhu a proplétejte je mezi sebou. Stejným způsobem si vytvořte dva podlouhlé ovály, které ke kruhu připevníte pomocí ohebných drátků nebo je svážete provázkem. Oválné tvary budou představovat zaječí uši a vaše dveře budou jednoznačně těmi nejkrásnějšími na celé ulici.

Hnízdo

Ohebné proutky můžete omotat v silnější vrstvě do tvaru menšího kruhu, ze kterého vytvarujete tvar hnízda. Do jednotlivých vrstev můžete použít také ozdobnou trávu nebo slámu. Do středu hnízda už stačí jen umístit barevná vajíčka a dekorace na stůl je hotová.

Kytička kočiček a proutěné ozdobné hnízdo s vajíčky.

Dekorace na stole

Pokud máte pěkný podlouhlý talíř nebo podnos, můžete jej využít jako dekoraci na střed stolu. Kočičky poklaďte na talíř a doplňte malovanými vajíčky.

Velikonoční vajíčka na dřevěném podnosu s kočičkami.

2. Zlatý déšť

Stejně jako kočičky, je zlatý déšť symbolem Velikonoc. Zlatý déšť kvete v průběhu března a dubna. Pro zahrádkáře doporučujeme mít tento krásný keř zasazený v zahradě. Oficiální název zlatého deště je Zlatice a během jara je dokonalou barevnou dekorací každé zahrady.

Pokud si chcete ozvláštnit zahradu a máte místo pro tento středně velký keř, budete mít jarní náladu a okrášlenou zahradu dříve než vaši sousedé. Zajímavostí je, že žluté květy kvetou dříve než listy. Obecně zlatice kvete dříve než ostatní keře a okrasné dřeviny. Co se týče péče, je to poměrně nenáročná rostlina a daří se jí dobře v různých půdách a klimatických podmínkách.

Pro nejlepší kvetení je vhodné zlatici zasadit na slunné místo nebo částečný stín. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku, která je důležitá zejména během sušších dnů. Je to mrazuvzdorná rostlina a po odkvětu je vhodné ji oříznout a odstranit poškozené větve.

Díky zlatici budete mít každoročně v zahradě krásnou jarní výzdobu a odříznuté větvičky můžete použít jako interiérovou dekoraci do vázy. Stejně jako kočičky, stačí je dozdobit jen malovanými velikonočními vajíčky.

3. Pozor na sněženky

Spolu s kočičkami a zlatým deštěm jsou velmi populární velikonoční dekorací i sněženky. Dejte si však pozor a v žádném případě je v přírodě netrhejte. Podle legislativy o ochraně přírody a krajiny se sněženka podsněžník řadí mezi chráněné druhy rostlin. Ochrana se vztahuje na všechny její části, jak podzemní, tak nadzemní. Tato rostlina je chráněna také mezinárodní úmluvou CITES, což znamená, že jakékoli trhání květin, vykopávání rostlin nebo cibulek je zákonem zakázáno.

V případě, že byste přece jen chtěli zahrnout sněženky do vaší velikonoční výzdoby, můžete si je zasadit na vlastní zahrádce nebo je kupovat od oficiálních pěstitelů. Děti se naučí, že v přírodě se sněženky trhat nesmějí a zároveň jim můžete vysvětlit více o chráněných druzích rostlin a proč je důležité je netrhat.

Sněženky si můžete velmi efektně vystavit na velikonoční stůl do skořápek od vajíček. Když budete péct nebo vařit něco z vajec, nerozbijte vejce klasicky, ale opatrně odstraňte horní část. Vytvoříte si tak malé vázičky na sněženky.

4. Medvědí česnek

K jaru patří také jídla z první čerstvé zeleniny nebo bylinek. Na procházce v lese lze nasbírat i medvědí česnek, ze kterého pak připravíte zdravé jarní pohoštění, perfektní třeba i na Zelený čtvrtek.

Sběr medvědího česneku můžete spojit i s naučnou lekcí o důležitosti správné identifikace rostlin. Medvědí česnek se nápaditě podobá jedovaté konvalince. Konvalinky sice začínají obvykle růst trochu později než medvědí česnek, ale obě nejčastěji najdete v lesích v podobných lokalitách.

Jak tedy poznáte medvědí česnek? Spolehněte se zejména na svůj čich, medvědí česnek má výraznou česnekovou vůni. Pokud se vám zdá, že nic necítíte, zkuste listy jemně pomnout mezi prsty a vůni pak určitě ucítíte.

Receptů z medvědího česneku je dost a například s jednoduchou pomazánkou, nebo s chlebíčky ozdobenými touto zdravou jarní pochoutkou, vám mohou pomáhat i vaše ratolesti.

Pokud se vám podařilo nasbírat větší množství medvědího česneku, můžete z něj vyrobit i chutné pesto. Recept je jednoduchý, budete potřebovat jen olivový olej, sůl a ořechy. Vše spolu s medvědím česnekem dejte do mixéru a pozorujte s dětmi, jak se mění tato zdravá zelená směs. Nejlepší je hotové pesto uchovávat ve skleněných sklenicích v chladničce. Děti mohou vyrobit pěkně ozdobené etikety, a když máte sklenic víc, můžete je rozdat kamarádům a příbuzným.

5. Velikonoční pečení

K Velikonocům patří jednoznačně i pečení, do přípravy chutných koláčů můžete zapojit i děti. Mezi typické velikonoční sladkosti patří:

Velikonoční beránek

Jeden z nejtypičtějších sladkých dezertů Velikonoc, pro jeho přípravu potřebujete speciální formu ve tvaru beránka. Receptů najdete na internetu mnoho, ale většinou je beránek dělaný z klasického bábovkového těsta. Děti vám mohou pomoci při míchání ingrediencí nebo při finálním zdobení. Nezapomeňte beránkovi dát na krk barevnou stuhu s rolničkou.

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec je tradiční ozdobou stolu, na vrch se většinou dávají mandlové lupínky. Kromě míchání ingrediencí může být zdobení lupínky dalším úkolem vašich dětských pomocníků. Když máte osvědčený recept na dobrý koláč, můžete udělat i ten a vytvarovat jej do tvaru věnce. Při pečení dejte do středu jednu kruhovou formu, abyste udrželi požadovaný tvar. Věnec můžete dozdobit cukrářskými květinkami nebo jinými ozdobami.

Linecké cukroví

Linecké cukroví máte s dětmi již určitě natrénované od Vánoc. U velikonočního cukroví je jediná změna ve tvaru formiček, jděte s dětmi vybrat, které se jim budou nejvíce líbit. Nezapomeňte na zajíčky, kuřátka a ovečky. Rovněž můžete koupit i různé jedlé ozdoby.

Muffiny

Muffiny jsou nejjednodušší a asi i nejrychlejší volba velikonočního pečení. Stačí, když si koupíte papírové košíky na muffiny s velikonoční tématikou. Upečte muffiny podle vašeho oblíbeného a osvědčeného receptu. Chcete-li muffiny ještě okrášlit a vaše děti rádi vystřihují a vybarvují, vyrobte si zaječí uši. Na papír nakreslete malá zaječí ouška, která děti vybarví nebo jinak ozdobí. Ty nalepte na párátko a zapíchněte jako finální doplněk do muffinů.

6. Barvení vajíček

Jaké by to byly Velikonoce bez malovaných vajíček? Letos to ovšem můžete zkusit trochu jinak. Kromě vyfouknutých vajíček lze nabarvit i ta uvařená natvrdo – stačí si koupit potravinářskou barvu na barvení vajíček a přisypat ji při vaření do vody. Barevná vajíčka v misce mohou být pěknou velikonoční dekorací a zároveň i stylovou snídaní na sváteční dny.

K barvení můžete použít také fixy, temperové nebo akrylové barvy. Černým tenkým fixem mohou děti dokreslit malé detaily, tečky, kvítky nebo si vajíčka podepsat svým jménem.

Vyhraďte si jedno dopoledne na tuto milou velikonoční aktivitu, připravte si všechny barvy a dekorace, které můžete použít k malování vajíček. Vytáhněte už i velikonoční dekorace, abyste mohli tvořit obklopen tematickými prvky. Doporučujeme dokoupit si i čelenky se zaječíma ušima, uvidíte, že vám pak malování půjde lépe.

Přírodní barvení vajíček

K barvení vajíček ani nemusíte jít do obchodu a můžete využít pokladů vaší kuchyně pro přírodní zabarvení vajíček. Z výsledku budete možná překvapeni stejně jako vaše děti. Barevnou škálu vám poskytnou ovoce, zelenina a pepř. Na každý recept potřebujete bílá vajíčka (aby na nich přírodní barva, co nejlépe vynikla), 450 až 500 ml vody, ocet a potraviny podle požadované barvy. Poradíme vám, jak docílit jednotlivých barev:

  • Červená (může působit i růžovo-hnědě): 1 velká nakrájená řepa
  • Žlutá: 2 polévkové lžíce kurkumy nebo 30 g nastrouhaného čerstvého kořene kurkumy
  • Oranžová až červená: Slupky ze 4 velkých žlutých cibulí
  • Sytě oranžová až hnědá: Slupky ze 4 velkých červených cibulí
  • Zelená: 250 g špenátu
  • Modrá: Půlka nakrájeného červeného zelí
  • Bledě modrá až šedá: 380 g mražených borůvek

Nápadů na různé barevné kombinace je mnoho, můžete také experimentovat a vyzkoušet, jaká barva vám vyjde z domácích potravinových zásob.

Postup:

  • Uvařte bílá vajíčka natvrdo a počkejte, až vychladnou.
  • Do hrnce dejte 450 až 500 ml vody a potravinu, jejíž barvy chcete dosáhnout. Přiveďte vše k varu a poté na mírném stupni vařte ještě 20 minut. Následně sceďte vodu a nechte ji pořádně vychladnout.
  • Do vychlazené barevné vody přidejte 2 čajové lžičky octa.
  • Vajíčka namočte do barevné vody a odložte je do chladničky přes noc. Čím déle necháte vejce namočená ve vodě, tím sytější bude jejich barva.
  • Vajíčka vytahujte opatrně a nechte je volně vyschnout na vzduchu položené na papírové kuchyňské utěrce.
  • Pokud byste chtěli tmavší barvu, nechte vajíčka úplně vyschnout a ponořte je znovu přes noc do vody.

7. Lisované květiny

Pokud vám nestačí jednobarevná vajíčka, využijte procházky k nasbírání pěkných lučních květů nebo malých kvítků, které máte na zahrádce. Ozdobená kvítková vajíčka budou nádherná a jistě upoutají pozornost každé velikonoční návštěvy.

Postup:

  • Tento projekt je poněkud časově náročnější a vyžaduje přípravu několik dní před zdobením. Natrhané květiny je třeba vylisovat, vezměte si pečící papír a vystřihněte si dva stejné papíry ve velikosti knihy. Mezi tyto papíry vložte květiny do knihy, na ni položte několik těžších knih a nechte je tak. Květy by měly být vysušené a slisované během jednoho až dvou týdnů.
  • Když máte sušené květiny připravené, budete potřebovat tekuté lepidlo a vajíčka, která chcete zdobit. Doporučujeme vybrat tekuté lepidlo, které naleznete v kreativních nebo hobby potřebách. Na tento projekt můžete využít i barevná vajíčka z předešlých postupů. Naneste vrstvu tekutého lepidla na jednu stranu vajíčka.
  • Opatrně položte sušené květiny na lepidlo a naneste na ně ještě jednu vrstvu lepidla, aby byly všechny části pokryty.
  • V závislosti na množství lepidla mohou vajíčka schnout hodinu až dvě.

8. Bílé dekorace vajíček

Samozřejmě barvy nejkrásněji vyniknou na bílých vajíčkách. Pokud se vám ta bílá před Velikonocemi nepodařilo koupit, nezoufejte. Hnědá lze velmi půvabně pomalovat bílou barvou – ideální je k tomu kancelářský korekční lak (bělítko), jehož součástí je už i malý štěteček. Malování s ním zvládne opravdu každý, stačí dělat na hnědé vajíčko bílé tečky a vzniknou jednoduché, ale velmi efektní vzory. Fantazii se meze nekladou, zkuste na vajíčka namalovat vlnovky, čárky, tečky, květinky. Zdatnější malíři dokáží namalovat i zajíčka!

9. Vajíčka z papíru

I když je pro malé mrňousky manipulace s křehkými skořápkami náročná, i oni se mohou zúčastnit těchto tvůrčích příprav na svátky, které je určitě budou bavit. Pro nejmenší děti jsou ideální malovaná velikonoční vajíčka vytvořená z tvrdého papíru.

Tyto malované ozdůbky můžete navěšet na větvičky ve váze nebo na zeď jako pěkné a veselé dekorace. Na papír přitom mohou děti nejen malovat, ale také vymalovávat předkreslené vzory, lepit nálepky či otiskovat razítka vyrobená z brambor.

10. Mini zelený trávník

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří i dekorace s jarními motivy. Důležité jsou při nich živé barvy, zelené rostlinky a různé symboly jara. Nemusíte však pro ně nutně vyrazit do obchodů s doplňky. Milé a nápadité dekorace lze vytvořit i ze zcela běžných věcí a mohou vám s nimi pomoci i děti. Dobrým nápadem je například malý zelený trávník v mělké misce – svěží zelené rostlinky vám vyrostou nejen z travních semínek, ale také ze semínek řeřichy, kterou stačí nasypat na navlhčenou vatu a položit na okenní parapet.

S dětmi pak můžete semínka zalévat a sledovat, jak z nich vyrostou zelené rostlinky. Řeřicha je plná vitamínů a dá se použít například na ozdobu chlebíčků (děti budou jistě hrdé na to, že ji vypěstovaly samy), nebo na ni pokladete papírová kuřátka či kraslice, a zelená velikonoční dekorace je na světě.

11. Veselá kuřátka

Milá žlutá kuřátka můžete spolu s dětmi vystřihnout z tvrdého papíru. Není to nic složitého, stačí nabarvit žlutě kruh, přeložit ho na polovinu, nakreslit očka, přilepit zobáček a křidélka a kuřátko je hotové. Ještě snáze vyrobíte kuřátka ze žlutého barevného papíru.

Vystřihněte si kuřátka v různých velikostech a můžete z nich vyrobit girlandu. Udělejte malé dírky na vrchní straně vystřižených kuřátek a provlečte jimi provázek nebo barevnou stuhu. Girlandu si můžete zavěsit na poličku nebo okno jako veselou velikonoční dekoraci.

Když bude předpověď počasí příznivá a nebudou ohlášeny deště, můžete z kuřátek vyrobit i milou dekoraci do zahrady nebo květináčů. Stačí, když kuřátka nalepíte na delší špejle a zapíchnete do země. Tuto aktivitu můžete spojit i s hrou a kuřátka schováte po zahradě vy a vaše děti budou mít za úkol najít všechna skrytá kuřátka.

Kuřátka si můžete vyrobit i z papírového vnitřku toaletního papíru. Namalujte roli žlutou barvou, dolepte oči, zobáček a křidélka. Veselá kuřátka máte hotová!

12. Hnízdo na vajíčka

Další inspirace na velikonoční výzdobu lze nalézt za našimi hranicemi. Například v Německu nacházejí děti na Velikonoční pondělí barevná čokoládová vajíčka od velikonočního zajíčka ve slaměných hnízdech, která pro něj samy dopředu přichystaly. I vy můžete se svými mrňousy připravit takové hnízdo na velikonoční vajíčka.

Hodí se k tomu například papírový talíř, který můžete pomalovat – aby zajíček věděl, kam má vajíčka uložit, vhodnou dekorací je i obrázek velikonočního zajíce. Na talíř můžete také přilepit barevné pečící košíčky a dokola udělat obrubu z proutků. Do barevných košíčků nezapomeňte poté dětem dát čokoládová vajíčka.

Milá hnízda můžete vytvořit i kompletně jedlá. Vyzkoušejte jednoduchý recept bez pečení na efektní čokoládová hnízda.

Co budete potřebovat + postup:

  • Čokoláda
  • Strouhaný kokos (volitelné)
  • Malá čokoládová velikonoční vajíčka (během Velikonoc najdete různá barevná mini vajíčka v každém supermarketu)
  • Slané tyčinky

Postup je opravdu jednoduchý, nalámejte s dětmi tyčinky na menší kousky a smíchejte je se sušeným kokosem. Kokos je volitelný krok a nemusíte jej dávat, ale právě malé kousky kokosu zahustí volná místa mezi tyčinkami. Rozpusťte čokoládu a nalijte ji do misky s tyčinkami a kokosem. Nyní musíte jednat rychle, aby čokoláda hned neztuhla. Pořádně vše spolu promíchejte.

Na plech s pečícím papírem lžící poklaďte malé hromádky vašeho čokoládového mixu. Na vrch pokládejte pár vajíček a celý výtvor vložte alespoň na hodinu až dvě do chladničky. Čokoládová hnízda máte hotová!

13. Vymyslete kreativní výzdobu do zahrady

Na Velikonoce není třeba s jarní výzdobou zapomínat ani na zahradu – začít můžete již od dveří domu, na kterých by neměl chybět velikonoční věnec. Návody na různé věnce jsme zmínili na začátku článku, stačí si už jen vybrat, který se vám bude nejvíc hodit. Věnec můžete zavěsit i na branku, garážová vrata nebo na dveře do zahradního domku.

Věnec můžete vyrobit i ze starých nepotřebných materiálů, které již máte doma a možná je již máte připravené k vyhození. Jako základ věnce můžete použít také kolo ze starého dětského kola, které natřete živou barvou. Stačí na něj už jen navěsit nebo nalepit papírová vajíčka a zavěsit dekoraci na vhodné dveře.

S dětmi můžete ozdobit také bránu a navázat na ni barevné stužky (pro ty menší je to příležitost k procvičení mašliček), nebo navěsit kraslice a stylová jarní výzdoba okolí domu je na světě.

14. DIY váza z nepotřebných věcí

V zahradě je dostatek místa i na nápaditá aranžmá – venkovní velikonoční dekorace mohou vzniknout například ze starých holínek, které nabarvíte a naplníte vodou, takže poslouží jako netradiční váza na větvičky s kraslicemi. Podobně lze využít i vědro, které obalíte látkou, či různé košíky.

Jarní výzdoba zahrady však může být i živá – nádoba s vodou jistě přiláká ptáčky, kteří se k ní přijdou napít. Zkuste se s dětmi projít po zahradě a společně pohledat vhodná místa, kde by se mohlo malým opeřencům líbit. Nejlepší bude takové, na které uvidíte z okna, aby děti mohly pozorovat život u napajedla v každém počasí.

15. Zahrajte si různé hry – hledání vajíček

Co budete dělat na Velikonoční pondělí? Pomlázka není nezbytná. Tento den je jako stvořený pro různé velikonoční hry a pohybové aktivity s dětmi. Bez ohledu na to, zda jsou to kluci nebo holky. Takže šup do zahrady, vyběhat se na čerstvém vzduchu.

Klasikou v zahraničí, která pomalu zdomácněla i u nás, je hledání čokoládových vajíček. V sousedním Rakousku je v noci z neděle na Velikonoční pondělí schovává po domě a na zahradě zajíček, a tak je pondělní ráno vyhrazeno k jejich hledání. Připravte dětem barevné košíčky, které si můžete předem spolu ozdobit barevnými mašlemi nebo jinými dekoracemi.

Děti tedy na Velikonoční pondělí mají za úkol najít všechny schované sladkosti. Doporučujeme vyzkoušet tuto milou tradici, možná vás zaujme víc než pomlázka. Dívky i kluci společně hledají sladké poklady. Kromě sladkostí můžete vymyslet také různé jiné aktivity, které si přiblížíme v dalších bodech.

16. Přírodní lov pokladů

Tuto hru si můžete hrát i u vás doma na zahradě nebo jít na pěknou procházku do přírody. Pravidla hry jsou jednoduchá, připravte si seznam úkolů, které musí děti splnit a kdo je první dokončí, vyhrává. Úkoly by měly být spojeny s přírodou a nalezením určitých věcí, například zpozorování motýla, ptačího hnízda, stromu, květu atd.

Abychom vám usnadnili vymýšlení aktivit, připravili jsme si pro vás PDF ke stažení, kde si vaše dětičky mohou odškrtnout každý splněný úkol.

Ke stažení: Přírodní lov pokladů

17. Hledání jarních květin

Na podobném principu jako předešlá aktivita přírodní lov pokladů je také hledání jarních květin. Tato aktivita je vhodná spíše pro starší děti. Jděte s dětmi na procházku po vašem okolí, do lesa, do místních zahrad nebo parků.

Hledejte typické jarní květiny, jako narcisy, tulipány, hyacinty, sněženky či konvalinky. Každý kvítek si zapište a půjčte dětem fotoaparát nebo váš chytrý telefon, aby si každý kvítek mohli zachytit. Doma si fotky vytiskněte a vyrobte si atlas jarních květin vašeho okolí.

Pokud máte doma atlas květin, děti si mohou o každé květině vyhledat zajímavé informace. Samozřejmě, nejlépe vám poslouží moderní technologie a základní informace naleznete na Googlu.

V případě, že jste našli květiny, které neumíte identifikovat, využijte službu Google Lens. Do aplikace Google Lens nahrajete fotografii s květinou, kterou neznáte a Google vám hned poradí, o jaký květ se jedná, a zároveň si k němu najdete hned všechny potřebné informace.

18. Hledání tvaru vajíčka

Zábavnou hrou během velikonoční procházky je hledání věcí, které připomínají tvar vajíčka. Udělejte si rodinnou soutěž, kdo jich najde více. Všímejte si vašeho okolí a určitě vás překvapí, kolik vajíčkových tvarů najdete v přírodě. Hledejte tedy oválné tvary, mohou to být listy, kameny, louže na zemi, oblaka nebo oválná díra ve stromu.

19. Závod se lžičkou

S vajíčky však lze hrát i jiné hry, při kterých se děti zabaví a vyběhají. Například závod s vajíčkem na lžičce. Vše, co k tomu potřebujete, je vajíčko a lžíce pro každého účastníka, a závod může začít. Samozřejmě, vyhraje ten, kdo dorazí do cíle nejen první, ale také s nepoškozeným vajíčkem. Menším dětem postačí vyznačit start a cíle, starším můžete trasu zpestřit jednoduchými překážkami, které je třeba obejít či přelézt.

20. Basketbal s Kinder vajíčky

Pro další hru s velikonočním tématem jsou perfektní plastové „skořápky“ z Kinder vajíček – lze jimi házet na cíl, například do košíku. Můžete si vytvořit malé basketbalové hřiště, vyznačit si malířskou páskou na zemi různé vzdálenosti a zkoušet se trefovat do košíku nebo jakéhokoli koše, který máte k dispozici.

Každé vzdálenosti přidělte body a buďte rozhodčím tohoto malého velikonočního basketbalového turnaje. Po skončení turnaje můžete opět otevřít kreativní dílny a žluté Kinder nádobky proměňte v milá kuřátka. Stačí jim nakreslit dvě černé tečky jako oči a z červeného papíru vystřihnout malé trojúhelníky. Trojúhelníky nalepte pod oči (širší stranou trojúhelníku směrem nahoru) jako zobáček kuřátka. Z provázků nebo mašliček vyrobte nožičky a přilepte je.

21. Skákání zajíčků

Hrami s tématem vajíček však velikonoční nápady do zahrady pro děti určitě nekončí. Další sportovní aktivitou může být skákání jako zajíčci – jsou to vlastně známé závody ve skákání v pytli, jen trochu ozvláštněné tím, že pytle vyzdobíte malými ocásky, například z bambulí, případně si můžete spolu s dětmi vyrobit i papírová ouška a namalovat nosíčky.

Stanovte si na zahradě dráhu, kterou musí prohopkat a přichystejte si pro vítěze medaile nebo sladkou odměnu. Pro starší děti můžete do dráhy přidat také různé překážky.

22. Zahradní olympiáda

Z podobných velikonočních aktivit klidně můžete pro děti udělat i pondělní zahradní olympiádu, na které nebudou chybět čokoládové medaile. Když máte doma milovníky sportu, začleňte do olympiády různé disciplíny a sporty, na které máte doma míče nebo jiné pomůcky. Například, běh na krátkou trať, běh přes překážky, házení tenisového míčku do dálky, basketbal. Na vaší zahradní olympiádě může být jedna z disciplín i schovávaná!

23. Piknik

Náš poslední tip je organizace rodinného pikniku. Vezměte si velkou deku, občerstvení a případně společenské hry a usaďte se na vašem trávníku. Pokud žijete v bytě, navštivte nejbližší park nebo oblíbené místo v přírodě na louce.

Jako občerstvení doporučujeme využít vajíčka, která vám zůstala po vyfouknutí malovaných vajíček. Můžete si připravit lahodná míchaná vejce, která si dáte do housek. V případě, že ještě není úplně teplo, připravte si teplý čajík do termosky. Využijte zásoby z vaší bylinkové zahrady a udělejte si čerstvý mátový čaj.

Piknik je ideální oddechový čas, kdy si můžete s rodinou a přáteli užít hezké počasí a občerstvení.

Přejeme vám příjemné prožití velikonočních svátků a věříme, že díky našim tipům budete mít o zábavu postaráno.

Zdroj fotek (Photo source):
Canva