Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Pet friendly kancelář

Lia v kanceláři
Publikované 20.06.2023 10:00

Trend pet friendly office, tedy kancelář, kam si mohou lidé vzít s sebou i svého domácího mazlíčka, je u nás poměrně nový, tento zaměstnanecký benefit však začíná být důležitý nejen pro Generaci Y. Jaké výhody mohou mít zvířata na pracovišti? Jaká jsou rizika pet friendly kanceláře? A jak ji správně vytvořit?

Zvířata na pracovišti podporují dobrou náladu

Pracoviště vhodné pro domácí zvířata je dnes stále více žádaným benefitem, a to nejen mezi bezdětnými mileniály. Na tento trend měla vliv i pandemie, kdy si mnohé rodiny pořídily psa. V době lockdownů si zvíře zvyklo na to, že je celý den se svým pánem, ale s návratem lidí z home-office zpět do kanceláří zůstávají domácí mazlíčci celý den doma sami. A tato změna může být pro ně velmi stresující. Navíc z hlasitých projevů psího smutku jistě nemají radost ani sousedé.

Z hlediska vzájemného vztahu i duševní pohody obou – majitele i zvířete, je určitě lepší, pokud spolu tráví co nejvíce času. Samozřejmě podmínkou je, že majitel nepracuje v prostředí, které může být pro zvíře nebezpečné. I u pet-friendly kanceláří je přitom třeba počítat s tím, že nejsou vhodné pro každé zvíře, ani pro každého člověka.

Jaká pozitiva může přinést kancelář se zvířaty?

Domácí miláček na pracovišti může prospět nejen psychice svého majitele, ale také jeho kolegům a zaměstnavateli. Dokáže totiž příznivě ovlivnit vztahy i atmosféru na pracovišti a tím i produktivitu práce. Je například prokázáno, že zvířata na pracovišti podporují dobrou náladu, snižují stres a zlepšují vztahy mezi kolegy. Pes v kanceláři může být často lepší než jakýkoli teambuilding, protože umí „prolomit ledy“ i u stydlivějších kolegů a díky němu zaměstnanci jednodušeji navážou přátelský vztah. Pokud jste ve stresu, krátké pomazlení se, procházka nebo hra se psem zase pomáhá odbourat napětí. Navíc zvíře, které je se svým pánem v práci, netrpí jeho dlouhou nepřítomností a majitel za ním nemusí spěchat domů, což je pro firmu určitě výhodné.

Důvodů, proč umožnit zaměstnancům přinést si zvíře do práce, je tedy více než dost. Přítomnost zvířete v práci, však může mít i svá negativa.

Jaká má pet friendly kancelář úskalí?

Pobyt na pracovišti určitě není vhodný pro každé zvíře. Například ne každý domácí mazlíček má na něj vhodnou povahu. Pro některé chlupáče může být stresující neznámé prostředí, problém může nastat i tehdy, pokud se například více psů v kanceláři navzájem nesnesou.

Z pohledu lidí zase může být problémem alergie na zvířata nebo strach z nich, a to zejména pokud se jedná o větší nebo ostřejší plemeno psa. Taková situace vztahům ani atmosféře na pracovišti jistě neprospěje.

Jak vytvořit pet-friendly pracoviště?

Chcete-li si svého domácího mazlíčka brát s sebou do práce, nejdůležitější zásadou by měla být vzájemná ohleduplnost a prvním krokem komunikace. Zvíře na pracovišti musí v první řadě vyhovovat všem kolegům, kteří s ním mohou přijít do kontaktu, jakož i vedení firmy. Samozřejmou podmínkou by mělo být i to, že váš mazlíček je zdravý a očkovaný. Měli byste jej také dostatečně znát a ovládat, aby se nestalo, že v neočekávané situaci zareaguje nevhodně. Nejlepším postupem je, vyzkoušet si nejprve pobyt zvířete v práci na kratší dobu, ne hned na celých osm hodin. Má-li být v kanceláři více psů, je vhodné, pokud se nejprve seznámí v neutrálním prostředí, ideálně někde venku.

Další kapitolou je přizpůsobení pracoviště. Většina domácích mazlíčků nemá velké nároky, a pokud máte ve firmě dostatečně prostorné kanceláře, neměl by být s jejich úpravou problém. Kromě místa na pelech je třeba přitom pamatovat zejména na bezpečnost chlupatých zvědavců – je vhodné například zajistit kabely či odstranit z dosahu otevřené odpadkové koše a nebezpečné předměty, kterými by si mohli ublížit. Další možností je vyhrazení míst, kam zvířata nesmějí, nebo vytvoření odděleného prostoru právě pro ně. Takový přístup může být řešením i v případě, kdy je některý z kolegů alergik, nebo má ze zvířat strach.

Do Gardeonu zvířata patří 

Přizpůsobení pracovního prostředí k pobytu zvířecích mazlíčků nemusí být vždy úplně jednoduché, ale určitě stojí za to. Důkazem, že pokud se chce, tak to jde, je i pet friendly kancelář u nás v Gardeonu. Jelikož prostory přátelské k domácím mazlíčkům jsou součástí naší firemní kultury, dnes jsou platnými členy Gardeon rodiny i rotvajler Atos, čivava Dior, trpasličí špic Lia a kůň Leyla.

Tak který z našich zvířecích přátel je vám nejsympatičtější?

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON