Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Kdy a jak řezat stromy?

Bližší pohľad na orezaný stromček
Publikované 15.04.2021 10:00

Na zahradách je také čas na velký jarní úklid, který zahrnuje také ořezávání stromů. Ne všechny stromy se však prořezávají nebo stříhají ve stejnou dobu a existují různé typy prořezávání. Kdy je tedy prořezávání stromů vhodné a jak ho správně provádět?

Proč řezat?

Ne všechny stromy potřebují prořezávat. Některé například rostou velmi pomalu, takže obvykle nepotřebují prořezávat, jiné potřebují jen občasné provzdušnění nebo úpravu tvaru. Pokud však druhy, které to potřebují, neprořezáváte vůbec, koledujete si o problémy. Například hrušně a jabloně je dobré prořezávat pravidelně každý rok. Jinak budou postupně plodit stále méně a méně a objeví se choroby a škůdci. Pokud stříháte po několika letech, musíte zvolit intenzitu řezu – buď stříháte radikálně a vzdáte se úrody v příštím roce, nebo stříháte postupně tak, aby strom každý rok nesl alespoň nějaké plody.

Opadané jablká v tráve

Stromy je třeba prořezávat z různých důvodů. Patří mezi ně například úprava jejich tvaru a velikosti nebo omezení okolního prostoru. Můžete například odřezat spodní větve, abyste mohli pod stromem pohodlně projít, nebo ořezat větve, které zasahují do plotu nebo střechy nebo narušují celkový tvar koruny. Hloubkový a pravidelný řez okrasných stromů za účelem zmenšení velikosti rostliny je však vhodný pouze pro druhy s okrasnými listy. U kvetoucích stromů a keřů hluboký řez zpozdí kvetení, někdy i o několik let.

Dalším důvodem prořezávání nebo řezu je zdravotní stav stromu a v případě ovocných druhů zvýšení úrody. Například by se měly odstranit všechny suché odumřelé části, protože jsou vždy náchylnější k napadení chorobami a škůdci. Řezem se také omezuje nadměrný růst, aby se mezi větve v koruně dostalo slunce i vzduch, což prospívá plodům a snižuje se například riziko houbových chorob.

Orezaný stromček v záhrade

U ovocných stromů řez také omezuje počet květů – méně květů znamená méně plodů, které však budou větší a zdravější. U starších ovocných stromů je také vhodné prořezat staré dřevo, které již není produktivní. Po takovém řezu strom vyrazí mladé výhony, které budou opět plodit.

Co a kdy prořezávat?

Důležitá je také doba, kdy se stromy prořezávají. Některé stromy je nejvhodnější řezat v zimě, kdy jsou v klidovém stavu, aby se podpořil jarní růst, jiné se řežou v létě, kdy odstranění přebytečných listnatých výhonů pomůže dozrát plodům a listům.

Na podzim, obvykle v listopadu, se prořezávají zejména suché větve a lze také odřezávat celé odumřelé stromy. Ty však lze odstranit kdykoli během roku.

Bližší pohľad na orezaný stromček

V zimě, tedy přibližně od prosince do konce března, je vhodná doba na prořezávání některých ovocných stromů a na začátku zimy se prořezávají i některé okrasné dřeviny (kromě těch, které kvetou na jaře). Správný termín závisí na počasí – nemělo by být příliš chladno, ale pupeny nesmí být v rozpuku. V době vegetačního klidu je většina životních procesů rostliny zpomalena, takže se lépe vyrovnává se zmlazováním, tj. opylováním, při kterém ztrácí velkou část dřevní hmoty.

Na rozdíl od jara nebo léta z řezných ran nevytéká míza a řez v následujících týdnech zasychá. Výhodou je také to, že se minimalizuje výskyt chorob a škůdců. Toto roční období však není vhodné pro řez nebo prořez všech stromů. V zimě se provádí především prořezávání, ale citlivé stromy (např. stálezelené stromy nebo stromy s jemnými větvemi), které mohou být poškozeny mrazem, se neřežou.

Malý kúsok odštiepeného dreva

V chladných měsících se peckoviny (třešně, višně, švestky…) neřežou. Je to proto, že se v tomto období vzduchem šíří spory houbových chorob, které je mohou infikovat. Jsou to také teplomilnější rostliny, takže je lepší je v zimě zbytečně neporušit.

Na jaře, v dubnu a květnu, by se měly seříznout přebytečné výhony jabloní a hrušní, stejně jako odumřelé výhony vyrůstající z kořenů a kolem kmene. Broskvoně lze řezat v dubnu nebo začátkem května a švestky, které by při řezu v zimě trpěly výtokem mízy, se řežou v době rašení pupenů nebo kvetení.

Odštiepený konár dreva

V létě, od června do srpna, se tvaruje většina okrasných dřevin a provádí se také letní řez ovocných stromů. Typickým příkladem jsou broskvoně, které se kvůli svému bujnému růstu prořezávají několikrát ročně, ale také meruňky a další peckoviny. Koruna peckovin (třešní, višní, broskvoní, nektarinek, meruněk a švestek) by měla být po sklizni ovoce znovu ořezána. Někteří odborníci obecně doporučují prořezávat stromy pouze v hlavní sezóně, kdy je rostlina schopna aktivně hojit rány.

Jak prořezávat?

Zimní řez ovocných stromů je důležitý zejména pro dobrou úrodu v následujícím roce. Nejprve je třeba odstranit suché, nemocné a poškozené větve až na zdravé dřevo. Odumřelé části jsou vstupní branou pro různé choroby a škůdce. Dále je třeba opylit staré, přestárlé dřevo a prořezat konkurenční výhony. Zbylé větve budou mít více prostoru a světla, díky čemuž budou silnější a méně slabé.

Bližší pohľad na drevo

Odstraňují se také výhony rostoucí kolmo vzhůru nebo dolů, protože neplodí a zbytečně zahušťují korunu. Řezat by se měly také výhony, které se o sebe třou a poškozují kůru, tyto rány jsou náchylnější k různým chorobám.

Při prořezávání stromu je důležité mít na paměti nejen celkový tvar a velikost koruny, ale také množství světla ve středu – hustý, špatně osvětlený střed je neproduktivní, a protože v něm hůře proudí vzduch, častěji se v něm množí choroby a škůdci.

Výhony by se měly řezat buď na tzv. větevním prstenci, tj. co nejblíže větvi směřující vodorovně, nebo nad zdravým okem směřujícím ven (úhel řezu by měl být stejný jako směr oka). Řez by měl být asi 2-3 mm nad očkem. Pokud je to méně, mohli byste oko zničit nebo vystavit omrzlinám; pokud je naopak řez příliš vysoko nad okem, tato část se nebude moci hojit a bude vysychat. Takový pahýl pak může být vstupní branou pro různé choroby a škůdce. Řez by měl být čistý a hladký, což snižuje riziko infekce; ze stejného důvodu je dobré větší řezy ošetřit ovocným voskem.

Orezaný stromček zasadený v hline

Zima je také vhodnou dobou pro roubování mladých stromků. U nich by se měly výhony zkrátit na tři nebo čtyři puky, což povede k naroubování silných, kosterních větví. Vždy řežte na pupen vycházející z koruny.

Od časného jara je třeba pravidelně odstraňovat mladé výhony, které rostou kolem kmene nebo vyrůstají z kořenů a zbytečně připravují stromek o sílu, vodu a živiny. Menší rány se snáze hojí. Stejně důležité je včasné odstranění větví a výhonů poškozených mechanicky, chorobami nebo škůdci. Stejně jako v zimě se ovocné stromy v létě prořezávají a prořezávají, aby se odstranily odumřelé a neživotaschopné mladé výhony, které zbytečně zahušťují korunu a odebírají živiny.

Zahradní domek je ideální pro uložení zahradního nářadí po náročné práci a spolu se zahradním přístřeškem vám umožní kochat se zahradou.

 

Zdroj (source)
Fotobanka GARDEON