Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Kdy a jak přesadit pokojové rostliny? Kompletní návod

Detail na ženu držící kořeny a přesazující rostlinu Zamioculcas.
Publikované 25.07.2024 10:00

Tyto tipy vám zaručeně pomohou, abyste si hravě poradili s přesazováním vašich rostlin, které se vám za to odvděčí krásou a zdravým růstem.

Pokud jste si otevřeli tento článek, je velká pravděpodobnost, že patříte k milovníkům rostlin. Možná už máte nějaké zkušenosti a možná jste jen na úplném začátku vaší pěstební pouti. Tak či onak, vždy je dobré, pokud víte, co vaše rostliny potřebují k tomu, aby se jim dařilo. Přesazování rostlin je klíčovou částí péče o ně. Tento proces pomáhá rostlinám udržet zdraví a růst, neboť poskytuje nové živiny a prostor pro růst kořenů. Bez pravidelného přesazování mohou rostliny stagnovat, vyčerpat dostupné živiny a v důsledku toho onemocnět. Podívejme se spolu detailně na to, proč a jak rostliny správně přesazovat.

Proč je přesazování rostlin důležité?

Pravidelné přesazování rostlin umožňuje obnovit substrát, který časem ztrácí svoji strukturu a živiny. Starý substrát může být také domovem škůdců nebo chorob, které mohou rostliny ohrožovat. Při přesazování se rostlinám poskytuje čerstvý substrát bohatý na živiny, který podporuje zdravý růst.

Jak často by se měly rostliny přesazovat?

Frekvence přesazování závisí na druhu rostliny, velikosti květináče a podmínkách, ve kterých rostlina roste. Obecně platí, že většina rostlin by se měla přesazovat každé 1-2 roky. Rychle rostoucí rostliny a mladé rostliny mohou potřebovat přesazování častěji, zatímco starší a pomalu rostoucí rostliny mohou být spokojeny ve stejném květináči i déle.

Jaké jsou příznaky toho, že rostlina potřebuje přesadit?

Co potřebujete vědět k tomu, abyste byli schopni správně určit, zda vaše rostliny potřebují přesadit? Pozorně sledujte vaši domácí džungli a všímejte si zejména následujících signálů:

– Kořeny přerůstající ven přes odtokové otvory.

– Zpomalený růst nebo stagnace.

– Půda, která rychle vysychá po zalévání.

– Rostlina se zdá být příliš velká pro svůj květináč.

– Půda je zhutněná nebo vyčerpaná.

Příprava na přesazování

Poté, co jste zanalyzovali potřebu přesazování vašich rostlin, je na čase pustit se do práce. Nemůžete však začít, aniž byste měli všechny potřebné věci k přesazování. Pojďme se proto podívat na to, co všechno budete potřebovat.

Výběr správného květináče

Květináč je důležitým prvkem při přesazování, jelikož právě v něm bude vaše rostlinka nejbližší dobu bydlet, růst a, pokud vše dobře půjde, i vzkvétat. Při výběru nového květináče je důležité zvážit několik faktorů:

Velikost

Vyberte květináč, který je o 2-5 cm větší v průměru než aktuální květináč. Příliš velký květináč může způsobit problémy s nadměrnou vlhkostí v půdě. A kořínkům může trvat déle, než se zabydlí, čímž se zpomalí růst samotné rostliny.

Materiál

Nejběžněji používané jsou keramické a plastové květináče. Keramické květináče jsou těžší a mají více pórů, což umožňuje lepší výměnu vzduchu, zatímco plastové květináče jsou lehčí a zadržují déle vlhkost. Proto dobře zvažte vaše potřeby a možnosti, většina rostlin nerada zůstává dlouho v příliš vlhké půdě, neboť může dojít k zahnívání kořenového systému.

Odtokové otvory

Je nezbytné, aby květináč měl odtokové otvory, které umožňují přebytečné vodě odtékat, čímž se předchází zmiňované hnilobě kořenů. Mnohé dekorativní květináče odtokové otvory nemají, a proto, pokud se rozhodnete pro takový druh nádoby, bude lepší, když budete provádět zálivku mimo květináče.

Získání vhodného substrátu

Výběr správného substrátu je klíčový pro úspěšné přesazování. Různé rostliny vyžadují různé druhy substrátu. Pro většinu rostlin je univerzální substrát vhodný, ale pro sukulenty a kaktusy je vhodnější substrát s lepší drenáží, tedy takový, který nezadržuje dlouho vodu. Na internetu naleznete mnoho návodů na to, jak si připravit vhodný mix pro vaši konkrétní rostlinu.

Nástroje pro přesazování

K přesazování budete potřebovat několik základních nástrojů, jako jsou:

– Květináče

– Zahradnické nůžky

– Lopata nebo naběračka

– Postřikovač na vodu

Postup přesazování

Když už máte nakoupeny a připraveny všechny potřeby, případně připraven vhodný mix substrátu, je na čase pustit se do samotného přesazování. Níže naleznete návod, jak na to.

Zalévání rostliny před přesazováním

Před přesazováním je dobré rostlinu mírně zalévat. Vláha pomůže uvolnit kořeny a sníží riziko poškození během manipulace.

Uvolnění rostliny ze starého květináče

Opatrně vyjměte rostlinu ze starého květináče. Pokud je rostlina příliš pevně zakořeněná, jemně poklepejte po stranách květináče nebo použijte nožík, abyste uvolnili kořeny. Když rostlinu vyjmete, můžete kořeny propláchnout pod tekoucí vodou, aby se kořenový systém ještě lépe očistil od starého substrátu.

Přezkoumání kořenů a odstranění odumřelých částí

Zkontrolujte kořeny rostliny a odstraňte všechny odumřelé nebo poškozené části. Tímto způsobem podpoříte zdravý růst nových kořenů.

Vložení rostliny do nového květináče

Vložte rostlinu do nového květináče a přidejte čerstvý substrát. Ujistěte se, že rostlina je umístěna ve středu a kořeny jsou rovnoměrně rozloženy.

Doplnění substrátu a jeho stlačení

Přidejte substrát kolem kořenů a jemně jej stiskněte, aby byla rostlina pevně ukotvena v novém květináči. Nepřeplňujte květináč, aby měla rostlina dostatek prostoru pro růst.

Zalévání rostliny po přesazení

Ihned po přesazení rostlinu dobře zalijte. Zalévání pomůže substrátu usadit se a odstraní vzduchové bubliny kolem kořenů.

Péče o rostlinu po přesazení

Umístění rostliny na vhodné místo

Po přesazení umístěte rostlinu na místo s dostatkem světla, ale vyhněte se přímému slunečnímu záření, které by mohlo rostlinu stresovat. Každá rostlina má v oblibě světlo, některé zvládnou i stinnější podmínky. To, že je zvládne, však neznamená, že se jí ve stínu bude vysloveně dařit, proto se vždy snažte umístit ji tak, aby nebyla v tmavých rozích a daleko od zdroje světla. Pokud nemáte jinou možnost, zvažte růstové lampy, které jim dodají světlo potřebné pro zdravý růst.

Zalévání a hnojení

Pravidelně zalévejte rostlinu, ale dbejte na to, aby substrát nebyl promočený. Nejlépe uděláte, pokud do substrátu píchnete prst a je-li prvních cca 3 – 5 cm půdy suchých, tak ji zalijete.

Hnojení je také velmi důležité, aby rostlina získala potřebné živiny pro zdravý růst. I v tomto případě platí, že každá rostlina potřebuje mírně jiné složení hnojiva, ale u většiny neuděláte chybu použitím univerzálního hnojiva, které koupíte v každém dobrém zahrádkářství. Většinou jsou používány 3 univerzální typy – na zelené nekvetoucí rostliny, na kvetoucí rostliny a na sukulenty.

Sledování rostliny a její reakce na přesazování

Sledujte rostlinu po přesazení a věnujte pozornost jejím reakcím. Pokud zjistíte, že rostlina začíná žloutnout nebo má jiné problémy, může to být znak nesprávného substrátu nebo příliš velkého stresu.

Tipy a rady

Připravili jsme pro vás i několik důležitých tipů, aby vše hladce proběhlo. Zde jsou:

K přesazování používejte čisté nářadí

Používání čistého nářadí je důležité pro minimalizaci rizika přenosu nemocí. Před přesazováním nářadí důkladně omyjte a dezinfikujte.

Při manipulaci s kořeny buďte opatrní

Kořeny jsou pro rostliny životně důležité, proto s nimi zacházejte opatrně, abyste je nepoškodili. Odstranění odumřelých částí je důležité, ale buďte šetrní při manipulaci se zdravými kořeny.

Po přesazení rostlině dopřejte čas na aklimatizaci

Rostliny po přesazení potřebují čas na aklimatizaci na nové podmínky. Vyhněte se přemisťování rostliny nebo změně podmínek hned po přesazení, aby se rostlina mohla usadit.

Jak přesazovat různé typy rostlin

Sukulenty

Sukulenty vyžadují substrát s velmi dobrou drenáží. Použijte substrát speciálně určený pro sukulenty a kaktusy. Při přesazování sukulentů buďte obzvláště opatrní, abyste nepoškodili křehké kořeny.

Orchideje

Orchideje potřebují speciální substrát, který je vzdušný a umožňuje odtok vody. Nejlepší je použít směs kůry, perlit a dřevěné uhlí. Při přesazování orchidejí dbejte na to, aby kořeny byly volné a nebyly stlačené.

Přesazování zelených tropických rostlin

Zelené tropické rostliny, jako jsou filodendrony, monstery nebo calathey, vyžadují specifickou péči při přesazování, aby se zajistil jejich zdravý růst. Tyto rostliny preferují dobře odvodněný, ale zároveň vlhký substrát, který obsahuje organické materiály jako rašelina, kokosové vlákno a perlit.

Mechové tyče

Mechové tyče jsou skvělým doplňkem pro podporu růstu popínavých rostlin a tropických rostlin, které mají tendenci růst vzhůru a potřebují oporu. Tyto tyče jsou vytvořeny z mechu nebo lišejníku, který pomáhá udržovat vlhkost a poskytuje rostlinám povrch, na který se mohou uchytit svými vzdušnými kořeny. Pokud je vaše rostlina popínavá a má vzdušné kořeny, použití mechové tyče jí pomůže velmi dobře prosperovat.

Mechovou nebo lišejníkovou tyč si můžete pořídit již vyrobenou nebo si ji poměrně jednoduše vytvořit. Zvolte tyč, která je dostatečně vysoká a pevná, aby podpořila růst vaší rostliny.

Před přesazováním zasuňte mechovou tyč do nového květináče a ujistěte se, že je pevně ukotvena. Při přesazování rostlinu umístěte vedle tyče a jemně připevněte stonky rostliny k tyči pomocí rostlinných pásek nebo jemného drátu. Po přesazení mechovou tyč pravidelně zvlhčujte postřikováním vodou, aby se udržela vysoká vlhkost, která podpoří růst vzdušných kořenů. Jak rostlina roste, postupně ji připevňujte k tyči, aby se rovnoměrně a pevně rozrůstala vzhůru.

Řešení běžných problémů při přesazování

Každý se při přesazování setká jednou za čas s nějakým problémem. Je to naprosto normální a není třeba se vylekat, ale je dobré být na ně připraven. Zde jsou nejčastěji z nich:

Zlomené kořeny

Pokud při přesazování náhodou zlomíte kořen, odřízněte poškozenou část a ponechte jen zdravou tkáň. Rostlina se ve většině případů zotaví a vytvoří nové kořeny.

Hniloba

Hniloba kořenů je často způsobena přeléváním nebo špatnou drenáží. Pokud zjistíte, že kořeny jsou shnilé, odstraňte postižené části a přesuňte rostlinu do suchého a vzdušného substrátu. Zvažte také méně časté zálivky.

Tipy na to, jak udržet rostliny zdravé a prosperující

Poskytujte správné množství světla

Různé rostliny mají různé požadavky na světlo. Některé preferují přímé sluneční světlo, zatímco jiné rostou lépe v polostínu. Zjistěte, jaké světelné podmínky jsou pro vaši rostlinu nejvhodnější, a umístěte ji na příslušné místo. Dobrý pozor si dávejte také na přímé slunce, protože zatímco některé rostliny ho milují, jiným velmi rychle spálí listy.

Pravidelné zalévání

Zalévání je klíčovým aspektem péče o rostliny. Příliš mnoho nebo příliš málo vody může způsobit problémy. Obecně platí, že substrát by měl být rovnoměrně vlhký, ale ne promočený. Ujistěte se, že květináč má dobrou drenáž, aby přebytečná voda mohla odtékat. Některé rostliny upřednostňují zalévání zespodu, tedy tak, že vodu nalijete do podmisky květináče a rostlina si ji sama podle potřeby vtáhne. Nikdy však nenechávejte rostliny příliš dlouho ve vodě, aby nedošlo k zahnívání kořenového systému.

Hnojení

Rostliny potřebují živiny, aby rostly zdravé a silné. Používejte kvalitní hnojiva podle potřeb vaší rostliny. Vždy dodržujte doporučené dávkování. Některé rostliny vyžadují pravidelné hnojení, zatímco jiné mohou být citlivé na nadměrné množství živin. Nadměrné hnojení může způsobit popálení kořenů a poškození rostliny. Obecně je lepší hnojit méně, ale pravidelně. Existuje také mnoho přírodních hnojiv, které si umíte připravit doma, využitím slupek z ovoce a zeleniny. Návod jak je připravit a používat naleznete volně dostupný na mnoha webových stránkách.

Ochrana před škůdci a chorobami

Pravidelně kontrolujte rostliny na přítomnost škůdců a příznaky chorob. Pokud si všimnete něco neobvyklého, jako například poškozené listy, skvrny nebo stopy po hmyzu, podnikněte potřebné kroky k řešení problému. Používejte ekologické prostředky, pokud je to možné, abyste minimalizovali negativní vliv na životní prostředí.

Správná vlhkost vzduchu

Některé rostliny, zvláště tropické, potřebují vyšší vlhkost vzduchu. Pokud žijete v sušším prostředí, může být užitečné používat zvlhčovač vzduchu nebo pravidelně postřikovat rostliny vodou. Dobrý pozor si dávejte například na calathey, které patří k velmi náročným rostlinám na vlhkost.

Správná teplota vzduchu

Pozor je třeba si dát i na teplotu vzduchu v místnosti, kde se vaše rostliny nacházejí. Většina rostlin preferuje teploty od 20-25 °C. Opatrný je třeba být i s umístěním rostlin u klimatizace, na místech kde je průvan, či v blízkosti radiátorů. Máte-li rostliny na některém ze zmíněných míst, budou potřebovat pravidelnou kontrolu, protože substrát jim bude vysychat pravděpodobně rychleji než jiným rostlinám. Na daných místech je také riziko nevhodné vlhkosti, proto jakmile zpozorujete vysychání listů, zvažte přemístění vaší rostliny a upravení podmínek.

Dostatek prostoru pro kořeny

Téměř všechny rostliny potřebují dostatek prostoru pro růst kořenů. Pravidelné přesazování zajišťuje, že kořeny mají prostor pro rozrůstání a že substrát zůstává čerstvý a plný živin. Některé druhy rostlin, jako například tchýniny jazyky či zamiokulkas však mají v oblibě menší prostor na kořeny a velký květináč může zpomalit jejich růst.

Čištění listů

Prach na listech může snížit schopnost rostliny fotosyntetizovat. Pravidelně čistěte listy vlhkým hadříkem nebo jemným sprchováním, abyste odstranili prach a podpořili zdravý růst.

Přesazování rostlin je nezbytnou součástí péče o ně. Pomáhá udržovat rostliny zdravé, poskytuje jim potřebné živiny a prostor pro růst. S pravidelnou péčí a správnými technikami přesazování můžete zajistit, že vaše rostliny budou prosperovat a zdobit váš domov nebo zahradu dlouhá léta. Dodržujte uvedené tipy a rady a vaše rostliny vám to určitě oplatí svojí krásou a vitalitou.

Zdroj (Source):
Canva