Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak připravit základy pro stavbu garáže

Montáž strešnej krytiny
Publikované 28.10.2021 10:00

Přišel váš den D. Konečně jste se rozhodli postavit garáž nebo zahradní domek, nad kterým jste tak dlouho přemýšleli. Už vidíte, jak parkujete v nové garáži. Představujete si, jak relaxujete v parádním zahradním domku. Nyní se na chvíli vrátíme zpět na zem. Aby vaše stavba neskončila jako šikmá věž v Pise, musíme začít od podlahy, nebo ještě dříve – od podkladu. Jak na to? Poradíme vám, jak připravit váš pozemek na stavbu montované garáže, ale stejným způsobem připravíte i podklady pro stavbu ocelového zahradního domku.

Je na vás, kam si domek či garáž postavíte, pokud se budete držet základních legislativních pravidel a estetických principů. Je výborné, že na stavbu do 25 m² nepotřebujete stavební povolení. Pokud však plánujete něco většího, zjistěte si podrobnosti na stavebním úřadě. Dbejte i na dostatečnou vzdálenost od sousedního pozemku, minimum jsou 2 metry. A nakonec myslete na to, jak bude vypadat nová garáž nebo domek vzhledem k půdorysu domu a celkový vzhled pozemku.

Podklad pod montovaný záhradný domček GARDEON

Vodorovné a pevné základy pro garáž

Ať se již cítíte dostatečně zruční na stavbu vlastníma rukama, nebo se spolehnete na profesionály, vždy si musíte připravit základovou desku. Problém vzniká při členitém terénu pozemku. Tehdy je ideální ho nejdříve upravit, aby byl dostatečně rovný. Samotný podklad pod garáž by měl přesahovat rozměry plánované stavby alespoň o 15 cm. Jaký materiál je vhodný pro přípravu podkladu? Máte minimálně 3 možnosti.

Uložte betonové tvárnice

Srovnáte si terén a případně na něj nanesete ještě vrstvu štěrku. Do ní následně pokladete betonové kostky nebo betonové obrubníky větších rozměrů. Ukládejte je vodorovně po obvodu vaší budoucí garáže. Betonové kvádry jsou zároveň nejjednodušším a nejlevnějších způsobem, jak vyrobit podklad pod montovanou stavbu.

Podklad pod záhradný domček

Položte zámkovou dlažbu

Na vybudování základu ze zámkové dlažby budete potřebovat několik zhutněných vrstev, aby se vám podklad nerozcházel. Na ohraničení můžete využít betonové obrubníky nebo palisády. Postupně ukládejte vrstvy kvalitního kameniva, nejdříve hrubý štěrk a na něj drcené kamení. Každou vrstvu během kladení zhutněte vibrační deskou. Jako třetí vrstvu uložte dlažební kostky, přičemž začínejte od nejníže položeného rohu terénu. Na konec ještě ucpěte spáry například křemičitým pískem.

Zámková dlažba

Vyrobte si betonovou dosku

Pokud chcete mít podklad dokonale pevný, využijte beton. Samozřejmě, nemyslíme tím míchaný drink, ale po úspěšné stavbě může přijít na řadu i ten. Před betonováním si naznačíte plochu, kde budou stát základy, například dřevěnými deskami. Jako první vrstvu použijte štěrk a na něj položte ještě kari síť. Zajistí, aby betonová deska vydržela větší zátěž, jakou je parkování auta. Bez této ocelové sítě by beton po čase popraskal. Poslední vrstvu tvoří čerstvý beton, který si před zaschnutím srovnejte podle vodováhy. A základová deska je hotová. Jdeme stavět.

Podklad pod montovanú garáž GARDEON

Když máte podklad pod garáž hotový

Pokud jste si vyrobili základovou desku, můžete zavolat profesionály, kteří vám postaví garáž nebo zahradní domek. Případně si můžete svůj montovaný zahradní domek jen objednat, nechat dovézt až k vašim dveřím a poskládat si ho sám. Jakmile stavba stojí, je třeba ji ještě upevnit k podkladu.

Montáž garáže GARDEON

Následně si vybíráte podlahu. V tomto případě je rozhodující, zda jde o garáž nebo o jinou montovanou stavbu. V garáži může být podlaha vystavena potenciálním únikem chemikálií. V případě ocelového domku si můžete dovolit dlaždice, rohože nebo dokonce dřevěnou podlahu. Záleží na tom, jak ho budete využívat. A už si jen užíváte váš nový kousek domova, přičemž na sebe můžete být hrdý, protože jste si vlastnoručně postavili kvalitní základy.

Vybrali jste si ideální garáž, ale nevíte, kam ji na pozemku umístit, nebo zda se do zvoleného prostoru vejde? S tímto praktickým návodem vše určitě vyřešíte.

 

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON